mandag 21. desember 2015

Hjemmelaget gløgg

Julegløgg kan være så utrolig godt og så mye, mye mer smaksrik dersom du lager den selv. I denne oppskriften har vi eksperimentert litt og har i tillegg til mer vanlige gløgg ingredienser tilsatt vaniljestang og fiken. Lukten som brer seg i huset setter iallfall oss i julestemning og både små og store gleder seg til å smake.


Det å lage julegløgg fra bunnen av er enkelt og raskt. Du kan lage en stor porsjon med sirup som kan oppbevares på flaske til senere, slik at du kun blander sirupen ut og varmer opp gløggen opp når du vil lage gløgg senere...


Til en god liter sirup trenger du:


12 fiken
8 dl sukker
1,6 l vann
12 stjerneanis
36 stk nellik spiker
4 ts kardemommekapsler
2 vaniljestenger
15 ingefærskiver
7 cm kanelstang

Del fikenene i fire og hell alle ingrediensene i en gryte. Kok opp og la sirupen småkoke i 15-20 minutter. I starten av koketiden vil blandingen være blank, etter hvert vil sirupen blir mer grumsete i brun i fargen. Sil blandingen og overfør sirupen til en ren flaske.


Sirupen blandes med rødvin eller eplemost i forholdet 1:4 og varmes opp til rett under kokepunktet. Gløggen er klar i det du ser litt damp som begynner å komme fra gryten.

Skjær opp en appelsin og press litt appelsinsaft i ett glass. Fyll opp med den varme gløggen og pynt med oppskåret appelsin. Nytes varm, gjerne ved peisilden med godt selskap eller en god bok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar