søndag 1. april 2018

Boller med appelsinkrem

Disse bollene er fylt med en søt og deilig appelsinkrem og smaker helt fantastisk ute i solveggen sammen med en god kopp kakao! Appelsinkremen er en smørkrem som smelter inne i bollen når du steker den og spiser du bollene varme vil kremen være flytende og renne utover. Her er det derfor lurt med både asjett og servietter ved servering - men smaken er verd innsatsen!


Vi bruker her grunnoppskriften vi har til boller og som vi ofte tar utgangspunktet i når vi lager søt gjærbakst. Blant annet har vi brukt denne grunnoppskriften til eplesnurrer, kanel i svingene og hvetekrans med valnøtter og kardemomme.

Til 24 boller trenger du:

3,5 dl melk
50 gram gjær
100 gram smør
3 ts kardemomme
1 ts salt
1 dl sukker
ca. 1 kg mel

Til appelsinkremen trenger du:

150 gram mykt smør
4-500 gram melis
Revet skall av 1 stor appelsin
0,5 dl ferskpresset appelsin

Varm melk forsiktig til den er lunken og løs opp gjæren i melken. For å teste om du har riktig temperatur kan du (uten å se) stikken en finger i melken. Ved perfekt temperatur skal du ikke kunne kjenne at fingeren går ned i melken. Smelt og tilsett smør, sukker, salt og kardemomme til melkeblandingen.

Elt inn mel til en blank og smidig deig. La deigen elte ca. ti minutter. Dekk deigen med et klede og sett den til heving en lun plass. Deigen skal heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Strø mel på kjøkkenbenken og hvelv ut deigen. Kjevle deigen ut til et rektangel. Del rektangelet i 24 kvadrater med en pizzarulle eller en kniv og legg en liten klatt appelsinkrem midt på hvert rektangel. Løft opp hjørnene og klem dem godt sammen før du løfter bollene over i muffinsformer. Her har vi lagt bollene med skjøten opp, noe som vi synes gir en fin struktur når de er ferdige.

Dekk bollene med et rent klede og la dem heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Pensle med litt vispet egg og strø med perlesukker. Stek bollene med appelsinkrem midt i ovnen på 220 grader i ca. 12 minutter til de er gyldne i fargen. Pass på mot slutten av steketiden, slik at bollene blir akuratt slik du vil ha dem! Når du baker er det viktig å prøve ut din ovn - alle er litt forskjellige!

Avkjøl på rist.

Nytes gjerne varme, med litt kakao og høytlesning fra bok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar