søndag 22. april 2018

Bjørketapping

Denne helgen har vi nytt våren og brukt de fine dagene på noe vi har tenkt på i flere år!
Vi har rett og slett tappet sevjen eller væsken som bjørken drar opp i stammen nå på våren. Denne væsken kan du drikke eller du kan lage bjørkesirup.

Tenk deg en deilig solrik vårmorgen slik som det har vært denne helgen, der du kan gå ut i hagen/skogen og hente nattens/morgenens fangst av bjørkesevje som du har tappet selv. Du heller oppi et glass du har med deg og drikker et kaldt og friskt glass med bjørkesevje. 

Smaken er frisk og søt, men ikke for søtt, samtidig som sevjen har en mild og rund smak. Konsistensen er nesten som vann.

Vi har lenge vært nysgjerrige på hvordan man tapper og hvordan det smaker. Dette var en teknikk som mye ble brukt når våre foreldre var små, men som kanskje har gått litt i glemmeboken i dagens moderne samfunn.

Vi har søkt litt rundt på nettet og snakket med våre foreldre for å få erfaringer på området. Det finnes flere måter å tappe bjørken for sevjen og vi bestemte oss for å lage et tappepunkt i stammen på treet.

Hvis du har lyst til å prøve å tappe bjørken for sevje er riktig tidsrom å prøve på, fra sevjen begynner å suges opp i trestammen til bladene springer ut. I år (2018) tappet vi 21.-22. april, men våren startet ganske seint. Når det er gunstig å tappe vil også avhenge av hvor i landet du bor - vi bor på østlandet, på vestlandet vil du kanskje måtte tappe tidligere og nordover i landet senere.


Du kan klare deg med et bor og noe til å samle opp væsken i, men for å gjøre prosessen så ren som mulig og uten å få smådyr og rusk i resultatet kan det være lurt å kjøpe inn litt utstyr.

Det er selvsagt bare fantasien som setter begrensninger for hvilket utstyr man kan bruke til å tappe. Vi tenkte på hvordan vi skulle få til best mulig hygiene når vi tappet og kom frem til at vi hadde behov for følgende utstyr:
  • Plugg til å feste i treet, hjemmelaget på dreiebenk (se bilde)
  • borrmaskin eller drill
  • 16 mm treborr, til å borre hull i treet
  • 10 mm treborr, til å lage hull i hjemmelaget plugg
  • Transparent PVC slange 10mm
  • Vanndunk med tappekran

    Det finnes mange oppskrifter på hvordan du kan tappe, men den vi synes var mest praktisk og som fungerte svært bra var å borre 5-7 cm inn i treet. Hullet skal borres ca. 70 cm opp på stammen i 45 graders vinkel oppover. På denne måten vil sevjen renne og ut av hullet.

    Om det er mye sevje i treet vil det begynne å renne umiddelbart. Dunk forsiktig pluggen på plass med en hammer. Det er viktig at det er tett mellom pvc slangen og pluggen og det kan være litt vanskelig å få tredd slangen inn i pluggen. Måten vi løste dette på var å skjære enden på slangen litt skrått før vi stappet den inn. På vanndunken fulgte det med en tappekran på den ene korken. Vi klarte å tre pvc slangen gjennom denne tappekranen slik at det ble tettest mulig mellom slangen og tappekranen (se bildene).

    Sett fra deg kannen på bakken og vent på søtsakene som siver ut av stammen. Vi fikk ca. 1/2 l bjørkesevje pr. time tre.





    Du bør bare tappe ett sted på ett tre slik at du ikke skader treet. Når du er ferdig å tappe bjørken er det viktig at du tetter igjen hullet du har boret. Måten du gjør dette på er å lage en kile som har den samme formen som hullet du har laget. Slå kilen inn med en hammer eller stein til den ikke går lengre inn og at det ser tett ut. Bruk en kniv eller sag og skjær av kilen langs trestammen slik at det ikke stikker ut en knott. Treet vil da ikke lekke sevje etter at du er ferdig.

    Bjørkesevje er ferskvare og bør oppbevares kjølig. Da kan den holde i 2-3 døgn i kjøleskapet. Bruk gjerne steriliserte syltetøyglass eller glassflasker med lokk på. Det er også mulig å fryse ned bjørkesevje.

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar