søndag 1. oktober 2017

Hvetekrans med valnøtter og kardemomme

Nå på høsten er det deilig å kose seg inne med gjærbakst. Her har vi brukt valnøtter og kardemomme som gir en deilig krydret nøttesmak på bakverket.


Vi har her brukt vår grunnoppskrift på bolledeig som vi bruker til feks. Kanel i svingene og Eplesnurrer. Den er lett å få til og gir et luftig og saftig resultat!

Til to kringler (eller til en stor) trenger du:

3,5 dl melk
50 gram gjær
100 gram smør
3 ts kardemomme
1 ts salt
1 dl sukker
ca. 1 kg mel

Til fyllet trenger du:

50-100 gram smør
200 gram valnøtter
Kardemomme
Sukker

Varm melk forsiktig til den er lunken og løs opp gjæren i melken. For å teste om du har riktig temperatur kan du (uten å se) stikke en finger i melken. Ved perfekt temperatur skal du ikke kunne kjenne at fingeren går ned i melken. Smelt smør og tilsett smør, sukker, salt og kardemomme til melkeblandingen.

Elt inn mel til en blank og smidig deig. La deigen elte ca. ti minutter. Dekk deigen med et klede og sett den til heving en lun plass. Deigen skal heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Strø mel på kjøkkenbenken og hvelv ut deigen. Kjevle deigen ut til et rektangel og del det i to på langs med et pizzahjul. Smelt smøret hell det ut på de to halvdelene. Bruk en pensel til å fordele smøret jevnt ut over rektanglene. Strø over sukker, kardemomme og fordel grovhakkede valnøtter utover før du ruller rektanglene sammen fra langsiden. Spar litt av valnøttene til å drysse over kransen etter at den er formet.

Legg rullene over på hvert sitt stekebrett og del dem i to på langs med en skarp kniv. "Flett" de to lengdene samtidig som du passer på at snittflaten kommer opp slik at fyllet blir synlig. Legg fletten i en sirkel og fest endene godt sammen. Dekk kransene med et rent klede og la dem heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Dryss resten av valnøttene og litt sukker over kransen. Sukkeret vil smelte og feste nøttene til kransen.
Kransen stekes midt i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter til den er gyldne i fargen.

Avkjøl kransene på rist. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar