torsdag 5. oktober 2017

Hjemmelaget sylteagurk

Vår mellomste kom hjem med sylteagurker etter at han hadde vært med en kamerat på en gård som hadde selvplukk av grønnsaker  - han ville lage sylteagurk! Det synes vi selvsagt var en god idé og han satte i gang med prosjekt sylteagurk :)


Å lage sylteagurk er ikke vanskelig i det hele tatt, men det tar litt tid. Da er det viktig å huske på uttrykket "Den som venter på noe godt... venter ikke forgjeves". Her er det altså bare å smøre seg med tålmodighet - noe som ikke alltid er like lett når man er 10 år og har laget noen helt selv og har lyst til å smake :)

Her har vi laget vanlige sylteagurker, uten noen smakstilsetninger. Til et stort glass trenger du:

Ca. 500 gram sylteagurk

Saltlake:

100 gram salt
1 liter vann

Eddiklake:

5 dl 7% eddik
125 gram sukker

Start med å skylle sylteagurkene godt for å få vekk all sand og jord. Lag saltlake ved å røre ut saltet i 1 liter vann. Du får da en 10% saltlake - har du flere agurker ganger du bare oppskriften opp.

Det er et triks som er lurt å få med seg når du skal lage sylteagurker nemlig at du alltid skal vente til laken er helt kald før du heller den over agrukene. Hvis du heller laken over mens den er varm vil agurkene nemlig bli myke.

Legg agurkene i en stor bolle og hell saltlaken over agurkene. Legg noe over bollen slik at agurkene er under overflaten. La dem ligge i saltlaken ca. et døgn.

Kok opp eddik og sukker og avkjøl eddiklaken helt. Ta agurkene opp av saltlaken før du skyller og tørker dem. Ha dem over i et sterilisert stort glass og hell over den kalde laken. Skru på lokkene og sett glasset kaldt.

Etter en ukes tid kan du begynne å smake på agurkene, men de har god holdbarhet og kan lagres lenge.

Bruk sylteagurkene til nybakte rundstykker med leverpostei eller til hjemmelagede hamburger... Nydelig!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar