lørdag 21. oktober 2017

Lapskaus med lammekjøtt

Nå på høsten er det sesong for lam og du finner masse deilig lammekjøtt i butikkene. Her har vi brukt lammekjøtt til å lage en klassisk lys lapskaus. Lapskaus finnes det utallige oppskrifter på og hjemme hos oss varierer den fra gang til gang. Det er derfor lurt å se på oppskriften som et utgangspunkt og lage din lapskaus med de ingrediensene du finner i butikken. 


Lapskaus er billig å lage, og hvis du gjør som oss og lager store porsjoner har du enkle og gode middager til travle dager... Ingrediensene til denne lapskausen kom på under 500 kroner og gir mange middager til vår familie på fem.

Bruk en 18-20 liters gryte hvis du lager like store mengder lapskaus som vi har gjort med denne oppskriften. Til ca 16 liter lys lapskaus trenger du:

  • 3-3,5 kg lammekjøtt, gjerne godt fårikålkjøtt (Hvis du vil gjøre lapskausen enda rimeligere kan du erstatte feks. 1 kg lammekjøtt med 1 kg røkte kjøttpølser)
  • 3 kg poteter
  • 900g  sellerirot
  • 1 kg kålrot
  • 3 små purre
  • 1 kg gulrøtter
  • 4 terninger klar kjøttbuljong
  • Salt og pepper

Legg lammekjøttet i en stor gryte og tilsett litt salt og pepper. Fyll opp med vann til alt kjøttet er dekket med vannet og kok opp. La kjøttet trekke/småkoke til det er mørt, minst 2,5-3 timer, gjerne lengre. 

Når kjøttet nærmer seg ferdig starter du med å vaske og skrelle alle grønnsakene. Skjær deretter poteter, sellerirot og kålrot i ca like store terninger, purreløken og gulrot skjærer du opp i ca 1 cm tykke skiver. Ta grønnsakene oppi en stor gryte på 18-20 liter.

Tilsett vann i gryten med grønnsakene inntil vannet dekker grønnsakene og kok opp. Hell lammekjøttet sammen med kraften du har kokt kjøttet i over i den store gryten. La lapskausen få ett oppkok og rør litt av og til. Tilsett kjøttbuljong (og skiver av røkt kjøttpølse hvis du har erstattet noe av lammekjøttet med pølser). Smak til med salt og pepper.

Server lapskausen rykende varm med flatbrød og smør! Sett gjerne salt og pepper på bordet når du serverer i steden for å salte og pepre mye i den store gryten. De som skal spise middagen kan ha forskjellige preferanser på hvor mye salt og pepper de liker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar