torsdag 4. mai 2017

Hvitvinsdampede hjerteskjell

Hjerteskjell er utrolig godt! Men kanskje litt i dyreste laget å spise seg mett på... Disse hvitvinsdampede hjerteskjellene har vi brukt til forrett og de er virkelig en perfekt start på et festmåltid!

Fordel skjellene i porsjonsskåler og du har en forrett som er lekker å se på samtidig som den ikke metter så alt for mye og gjestene dine har plass til hovedretten. Husk bare å undersøke om noen av gjestene dine er allergisk!


Hjerteskjell er en del av musling-familien og består av over 100 forskjellige arter, der 7 av disse lever langs kysten i Norge. Hjerteskjellene lever nede i sanda, det er derfor ekstra viktig å skylle skjellene nøye, selv om de som oftest kommer rengjort fra butikken.

Som forrett til 4 trenger du:

1 nett hjerteskjell
1 stor sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 neve timian
1,5 dl hvitvin
Olivenolje
Lime

Rens og skrubb hjerteskjellene forsiktig. Hvis du finner skjell som er knust eller som ikke lukker seg skal de kastes. Det er vanligvis ikke så mye å rense bort hvis du har kjøpt skjellene i ferskvaredisken, men vi pleier å gå over dem og skyller dem til sist i rennende kaldt vann slik at du er sikker på å få bort sand fra skjellene.

Finhakk sjalottløk, hvitløk og timian, men spar ca halvparten av timianen til garnityr. Ha litt olje i en stor gryte og fres løken en liten stund til den er gylden. Tilsett hjerteskjellene og ha hvitvin og timian over med det samme. Ha lokket over gryten og damp skjellene til de har åpnet seg. Dampingen av hjerteskjellene tar ikke lang tid - husk at hvis du damper dem for lenge risikerer du at de blir seige og smakløse.

Fordel hjerteskjellene i dype skåler og hell litt av kraften fra gryten over hver porsjon. Dryss over resten av timianen og legg en eller to limbåter på kanten av skålen.

Server mens hjerteskjellene er varme gjerne med et glass hvitvin og kanskje litt godt brød som du kan dyppe i kraften.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar