fredag 12. mai 2017

Bjørkebrus


Jada, du leste korrekt. Bjørkebrus!! Barnas turlag på Nesodden laget dette på en tur de hadde nå på våren og vi har latt oss inspirere... Det er viktig å lage bjørkebrus mens bladene på bjørketrærne er i ferd med å springe ut og fremdeles er lysegrønne unge og friske.


Vi må innrømme at vi var litt skeptiske til hvordan en brus smaksatt med bjørk ville bli, men etter å ha laget og smakt på bjørkebrusen så er vi overbeviste! Vi lager gjerne bjørkebrus igjen! Særlig er dette morsomt for de minste og vår minstemann på 7 år koste seg stort med innhøsting av bjørkeblader og ikke minst med å smake.

Bjørkebrusen blir ganske frisk i smak og passer fint som leskedrikk en varm vårdag ute i hagen!

Du trenger:

Farris eller Bris uten smak (avhengig av hvor mye kullsyre du liker)
ca. 3 dl med lysegrønne friske bjørkeblader
ca. 4 ss sukker
ca. 4 dl vann

Kok opp vannet og ta gryten av platen. Ha bjørkebladene og sukkeret i gryten med det varme vannet og la sukkeret løse seg opp.  Sørg for at alle bladene er godt dekket av det varme vanne og la det stå og trekke i ca. 5 minutter. Rør rundt og sil så av.  

Du vil nå kjenne at det lukter bjørkeskog av vannet.. Det skal vanskelig gjøres å lage mer vår enn det i en gryte på kjøkkenet! Tapp Bjørkevannet på en flaske eller et glass og avkjøl det i kjøleskapet.

Når bjørkebrusen skal serveres legger du en isbit eller to i et glass og har over en del bjørkevann og to deler Farris eller Bris - server omgående!

Hvordan blandingsforholdet mellom bjørkevann og farris/bris er selvsagt en smakssak og her gjelder det å smake seg litt frem. Blandingsforholdet kan også variere fra gang til gang da smaken på vannet gjerne blir litt forskjellig alt etter hvor mye bjørkeskudd du hadde i forhold til vann når du lagde bjørkevannet.

Prøv da vel!


1 kommentar: