søndag 14. august 2016

Eltefritt brød med gresskarkjerner

Med tre raskt voksende og aktive gutter i hus går det til tider med store mengder brød særlig hvis det er nybakt og fremdeles litt varmt! Gutta setter enkelte ganger til livs et helt brød på et måltid og da sier det seg selv at de eltefrie oppskriftene beregnet til et brød i jerngryte forsvinner litt for raskt.


Denne oppskriften er på to eltefrie brød med rikelig med grovt mel og forskjellige frø/kjerner. Vi har bare en jerngryte så når vi lager mer enn ett eltefritt brød kan altså ikke alle gå i jerngryten. Vi lager derfor disse brødene uten å legge dem over i jerngryte eller form.

Til to store brød trenger du:

800 gram hvetemel
200 gram sammalt hvete, finmalt
200 gram semmalt hvete, grovmalt
50 gram linnfrø
50 gram store havregryn
50 gram gresskarkjerner
1 ts salt
1 ts tørrgjær
1 liter temperert vann

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen og bland det sammen med en slikkepott. Det er viktig at du bruker en stor bakebolle til denne oppskriften, den er stor og i tillegg skal deigen kunne heve seg i løpet av natten. Tilsett det tempererte vannet og rør deigen sammen. Deigen skal være litt mer klissete enn når du lager et vanlig brød som du elter med maskin, men den skal ikke være så klissete at den flyter utover i bollen. Juster med hvetemel hvis den blir for flytende. Dekk bakebollen med plast og sett bollen på en lun plass på kjøkkenbenken. Deigen skal heve i romtemperatur natten over. 

Neste dag strør du godt med mel på kjøkkenbenken og hvelver deigen ut på bordet. Bruk godt med mel slik at deigen ikke setter seg fast i benk eller bakeutstyret. Del deigen i to og brett hver av de to deigene inn mot midten, gjenta dette fra flere sider 6-8 ganger (for en mer nøye beskrivelse se oppskriften på eltefritt valnøttbrød). Etter at du har brettet deigen former du hvert av brødene slik at de får en litt avlang brødform og plaserer dem på et bakebrett. Pass på at skjøtene blir liggende ned mot brettet

Vi pleier å bruke et bakebrett for hvert brød. Brødene vil flyte litt ut over brettet, men de hever seg også litt oppover når de kommer i ovnen.  Formen på brødene vil allikevel bli litt brede, slik at du får en litt avlang brødskive. 

Etterhev brødene i 1 til 1,5 time og stek deretter ett brød om gangen på 230 grader i 30 minutter. 
Avkjøl brødene på rist før du skjærer dem opp. For en litt eksklusiv hotellfølelse finner du et fint klede og pakk inn brødet før du legge det på skjærefjølen sammen med brødkniven og lar frokostgjestene skjære brødet selv.