søndag 21. august 2016

Hjemmelaget amerikansk eplepai

Nå er det sesong for norske epler! Har du epler i hagen har du muligheten til å prøve ut mange fine oppskrifter! Selvplukkede epler fra hagen i en eplepai laget etter en god gammel amerikansk oppskrift er spesielt godt. Vi har ett epletre i hagen hvor vi har høstet rekordmange og store epler i fra. En av utfordringene er selvsagt at alle eplene blir modne mer eller mindre samtidig og vi har ikke så god lagringsmulighet til mye epler. Vi ender derfor opp med veldig mange epler som vi har lyst til å bruke på en gang. Denne oppskriften har utgangspunkt i en  gammel amerikansk oppskrift og er utrolig saftig og god! 

Vi bruker en stor paiform med 30 cm i diameter og 5 cm dybde. Er paiformen din mindre kan det være lurt å minske mengden fyll.

Til pai-deigen trenger du:

600g hvetemel
2ts salt
350g kaldt smør i terninger
3ss sukker
150ml kaldt vann
Litt ekstra mel til utforming

Finn frem kjøkkenmaskinen og hell mel, smør, sukker og saltet i bakebollen og la kjøkkenmaskinen blande ingrediensene forsiktig til smør og mel henger sammen. Tilsett deretter halvparten av vannet. La kjøkkenmaskinen elte deigen sammen i ca. 20 sekunder før du gradvis tilsetter resten av vannet.

Spe på med litt mel dersom pai-deigen blir for bløt. Du skal kunne ta på den uten at den oppleves som klissete. Når du er fornøyd med konsistensen deler du deigen opp i 2 deler hvor den ene delen er ca. 1/3 del (til lokket) og resten er ca. 2/3 deler (til bunnen). Press begge deigene litt flate og pakk dem  inn i plastfolie og legg dem i kjøleskapet i minst 30 minutter. Deigen avkjøles fordi det er lettere å forme og håndtere pai-deigen når den er kald.

Når deigen er avkjølt kjevler du ut en rund form av den største deigen. Husk at pai-deigen skal dekke både bunnen og sidene på formen din og du må beregne utkjevlingen slik at størrelsen på den utkjevlede deigen er litt større enn formen. Tykkelsen på deigen bør ligge mellom 0,5-1 cm. Smør et tynt lag med smør på innsiden av pai-formen.

Legge pai-deigen over formen slik at deigen følger hele fasongen til formen. Bruk en liten skarp kniv og skjær bort den overflødige deigen fra paien slik at kanten på paien og kanten på formen blir like høye. Sett formen med deigen inn igjen i kjøleskapet i ca. 30 minutter.  Sett ovnen på 180 grader med over og undervarme slik at den er akkurat passe varm til paien er klar for ovnen.

Mens du venter på at ovnen skal bli varm og paideigen skal bli kald lager du fyllet. Her kan du i utgangspunket tilsette ingredienser som du føler passer sammen med eplene, men fyllet vi har laget her er en fin grunnoppskrift.

Til eple-fyllet trenger du:

12 mellomstore epler
130g sukker
130g brunt sukker
1ts malt kanel
3ss saft fra fersk lime
2ss mel
50g smeltet smør

Til pensling av paien trenger du:

1 egg
2ss kremfløte
(+ brunt sukker til pynt)
Skrell alle eplene og del dem på midten langs kjernen gjennom eplet. Del deretter disse to halvdelene i to slik at du sitter igjen med 4 biter av et eple. Bruk en liten kniv eller et annet redskap til å skjære bort frøene samt det harde inne i eplet. Etter renseprosedyren, skjær alle eplebitene opp i gode terninger og legg i en bolle. Tilsett rørsukker, brunt sukker, limesaft, smeltet smør og kanel. Bland alt sammen godt med en skje.


Ta paiformen med deig ut av kjøleskapet og hell fyllet opp i paien. Se etter at du har fordelt eplefyllet jevn det utover i paien. Det skal være så mye fyll i at det fyller høyden i paiformen.

Kjevle ut den minste delen av deigen som du til nå har hatt liggende i kjøleskapet til ca. 0.5-1 cm tykkelse. Her er det lurt å sørge for at utkjevlingen blir så lang at strimlene rekker over paiformen. Skjær den utkjevlede deigen i rette strimler 1,5-2 cm brede. Vi bruker en pizzaskjærer til å skjære strimlene. Det kan også være lurt å finne noe på kjøkkenet som du kan bruke som "linjal".

Pisk raskt egg og kremfløteog sett dette til side. Pensle egg og kremfløteblandingen på kanten av paien. Dette fungerer som lim når du skal ha på lokket over eplene. Flett paistrimlene som vist på bildene og skjær bort overflødig deig med en liten skarp kniv. Pensle lokket med egg og kremfløteblandingen og strø brunt rørsukkert eller perlesukker på lokket.

Sett eplepaien midt i den forhåndsoppvarmede ovnen og stek den i ca. 60 minutter. Gled deg til lukten av eple og kanel brer seg i huset.

La paien stå og hvilke en stund etter at den er ferdigstekt slik at den setter seg litt. Paien smaker nydelig når den fremdeles er varm, men vil flyte litt utover hvis du skjærer den opp med det samme.
Hvis du avkjøler paien i kjøleskapet før du serverer vi den ikke flyte utover, men selv om den også kald smaker helt nydelig foretrekker vi den varm og nybakt i fra ovnen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar