torsdag 25. august 2016

Små-paier med eple og ingefær

Disse nydelige eplepaiene har en varm og deilig smak av ingefær og er helt fortreffelige! Vi har her laget seks små prosjonspaier i ildfaste former, men det går helt fint å lage en vanlig pai i stedet. Fremgangsmåten blir helt lik, men du må da beregne en lengre steketid enn vi har oppgitt her.


Til paideigen trenger du:

300 g hvetemel
1 ts salt
150 g smør
2 ss sukker
75 ml kaldt vann
Litt ekstra mel til utforming

Finn frem kjøkkenmaskinen og hell mel, smør, sukker og saltet i bakebollen og la kjøkkenmaskinen blande ingrediensene forsiktig til smør og mel henger sammen. Tilsett deretter halvparten av vannet. La kjøkkenmaskinen elte deigen sammen i ca. 20 sekunder før du gradvis tilsetter resten av vannet.

Spe på med litt mel dersom paideigen blir for bløt. Du skal kunne ta på den uten at den oppleves som klissete. Når du er fornøyd med konsistensen deler du deigen opp i 2 deler hvor den ene delen er ca. 1/3 del (til lokket) og resten er ca. 2/3 deler (til bunnen). Press begge deigene litt flate og pakk dem  inn i plastfolie og legg dem i kjøleskapet i minst 30 minutter. Deigen avkjøles fordi det er lettere å forme og håndtere paideigen når den er kald.

Når deigen er avkjølt deler du den i seks emner og kjevler emnene ut til sirkler som passer porsjonsformene dine. Husk at paideigen skal dekke både bunnen og sidene på formene og du må beregne utkjevlingen slik at størrelsen på den utkjevlede deigen er litt større enn formen. Tykkelsen på deigen bør ligge mellom 0,5-1 cm. Smør et tynt lag med smør på innsiden av pai-formene.

Legge hver av de utkjevlde paideigene over formene slik at deigen følger hele fasongen til formen. Bruk en liten skarp kniv og skjær bort den overflødige deigen fra paiene slik at kanten på paien og kanten på formen blir like høye. Sett formen med deigen inn igjen i kjøleskapet i ca. 30 minutter.  Sett ovnen på 200 grader med over og undervarme slik at den er akkurat passe varm til paien er klar for ovnen.

Mens du venter på at ovnen skal bli varm og paideigen skal bli kald lager du eplefyllet:

6 mellomstore epler
65 g sukker
65 g brunt sukker
1 ts malt kanel
3 ss saft fra fersk lime
1 ss mel
30 g smeltet smør
30 gram ingefær

Til pensling av paiene trenger du:

1 egg
2ss kremfløte
(+ brunt sukker til pynt)

Skrell alle eplene og del dem på midten langs kjernen gjennom eplet. Del deretter disse to halvdelene i to slik at du sitter igjen med 4 biter av et eple. Bruk en liten kniv eller et annet redskap til å skjære bort frøene samt det harde inne i eplet. Etter renseprosedyren, skjærer du alle eplebitene opp i litt små terninger og legg dem i en bolle. Tilsett rørsukker, brunt sukker, limesaft, smeltet smør, kanel og finraspet ingefær. Bland ingrediensene godt.

Ta paiformene med deig ut av kjøleskapet og fordel fyllet i paiene. Se etter at du har fordelt eplefyllet jevnt utover i paien. Det skal være så mye fyll i at det er en liten topp i paiformen.

Kjevle ut den minste delen av deigen som du til nå har hatt liggende i kjøleskapet til ca. 0.5-1 cm tykkelse. Pisk raskt egg og kremfløte og sett dette til side. Pensle egg- og kremfløteblandingen på kanten av paien. Dette fungerer som lim når du skal ha på lokket over eplene. Skjær løs sirkler som passer som "lokk" på de små paiene og legg dem over paien. Trykk kantene sammen så godt som mulig og skjær snitt i lokket slik at det slippes ut damp fra paiene. Pensle lokket med egg og kremfløteblandingen og strø brunt rørsukkert eller perlesukker på lokke

Sett eplepaiene midt i den forhåndsoppvarmede ovnen og stek den i ca. 30 minutter. La paiene stå og hvilke en stund etter at de er ferdigstekte slik at den setter seg litt. Server paien i formen med en liten skje på siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar