tirsdag 25. juni 2019

Rabarbra og jordbærsirup

På forsommeren når rabarbraen har vokst seg stor begynner det også å bli modne og smakfulle jordbær. Dette er en fantastisk smakskombinasjon og vi bruker disse smakene blant annet til rabarbra- og jordbærpai og til å lage denne deilige rabarbra og jordbærsirupen!


I hagen hos oss har rabarbraen vokst godt, men jordbærene er enda ikke modne, så i år måtte vi kjøpe jordbær da de norske kom i butikken til rabarbra og jordbærsirupen. Hvis du kjøper jordbær slik vi har gjort så pass på at du finner jordbær med god smak! Vi synes det er stor forskjell på jordbærene vi får kjøpt i butikken og prøver som oftest å kjøpe rett fra jordbæråkeren...

Til tre flasker (ca. 1 1/2 liter) med rabarbra og jordbærsirup trenger du:

600 gram rabarbra
500 gram jordbær
2 lime
2 liter vann
ca. 1 kg sukker

Start med å vaske rabarbraen i rennende vann slik at du får skylt bort jord og rusk fra hagen, vask og rens jordbærene. Skjær rabarbraen i terninger og jordbærene i to eller fire. Ha rabarbra og jordbær over i en passe stor gryte sammen med vann og saften av to lime. Kok opp og la blandingen småkoke i ca 15 minutter. Sil av rabarbra og jordbærmassen. La gjerne massen stå og dryppe godt av seg slik at du får med mest mulig av saften.

Mål opp hvor mye saft du sitter igjen med og og hell saften over i en ren gryte.

Mål opp sukker tilsvarende halvparten av mengden saft du sitter igjen med og tilsett sukkeret i saften. Til 2 liter saft tilsetter du altså 1 kg sukker. Kok opp saft og sukker og la blandingen stå og småkoke til mengden er redusert med ca. 1/3 og du har en sirup med passe tykk konsistens. Sirupen vil tykne litt når den avkjøles.

Hvis du ønsker en klar sirup er det viktig å skumme av. Jo bedre du skummer av jo klarere sirup. For å skumme av drar du skummet på toppen av sirupen mot kanten av gryten og løfter det forsiktig ut av gryten og over på en asjett. Når du ser at skummet tykner når du legger det over på asjetten er sirupen ferdig. Hell sirupen på rene og sterile flasker.

Rabarbra og jordbærsirup smaker nydelig til is eller andre desserter som du ønsker å toppe med en søt og samtidig frisk smak. Sirupen passer også utrolig bra til en kjølig sommerdrink som rabarbramojito eller bellini med rabarbra!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar