søndag 11. juni 2017

Rabarbra- og jordbærpai med frisk sitronmelisskrem

Smakskombinasjonen jordbær og rabarbra er helt fantastisk og kanskje den smaken som minner meg mest om overgangen fra vår til sommer. Det er ikke alltid de norske jordbærene har kommet før vi høster inn rabarbraen, men de utenlandske som nå er i butikken har blitt bedre og mer smaksrike enn tidligere og kan utmerket brukes.

Dette er en ganske klassisk rabarbra og jordbærpai som vi har laget lokk på. Når vi lager dessert-paier lager vi ofte et flettelokk - det er både dekorativt og får en egen sprø og god smak. Pai med frukt som inneholder så mye vann som rabarbra og jordbær er nødvendigvis litt flytende. Med denne oppskriften vil paien renne ut når den er varm, men hvis du lar den avkjøles vil den sette seg og kunne deles i pene stykker....  Men hvem klarer å vente så lenge på å smake? Ikke vi iallefall... ;)


Vi bruker til denne oppskriften en stor paiform med 30 cm i diameter og 5 cm dybde. Det blir altså en stor pai som rekker til mange mennesker og egner seg godt til en solskinnsdag med hyggelig selskap i hagen! Er paiformen din mindre kan det være lurt å minske mengden fyll.

Til pai-deigen trenger du:
 • 600 gram hvetemel
 • 2 ts salt
 • 350 gram kaldt smør i terninger
 • 3 ss sukker
 • 60-70 gram kaldt vann
 • Litt ekstra mel til utforming
Finn frem kjøkkenmaskinen og hell mel, smør, sukker og salt i bakebollen og la kjøkkenmaskinen blande ingrediensene forsiktig til smør og mel henger sammen. Tilsett deretter halvparten av vannet. La kjøkkenmaskinen elte deigen sammen i ca. 20 sekunder før du gradvis tilsetter resten av vannet.

Spe på med litt mel dersom pai-deigen blir for bløt. Du skal kunne ta på den uten at den oppleves som klissete. Når du er fornøyd med konsistensen deler du deigen opp i 2 deler hvor den ene delen er ca. 1/3 del (til lokket) og resten er ca. 2/3 deler (til bunnen). Press begge deigene litt flate og pakk dem  inn i plastfolie og legg dem i kjøleskapet i minst 30 minutter. Deigen avkjøles fordi det er lettere å forme og håndtere pai-deigen når den er kald.

Når deigen er avkjølt kjevler du ut en rund form av den største deigen. Husk at pai-deigen skal dekke både bunnen og sidene på formen din og du må beregne utkjevlingen slik at størrelsen på den kjevlede deigen er litt større enn formen. Tykkelsen på deigen bør ligge mellom 0,5-1 cm. Smør et tynt lag med smør på innsiden av pai-formen.

Legg pai-deigen over formen slik at deigen følger hele fasongen til formen. Bruk en liten skarp kniv og skjær bort den overflødige deigen fra paien slik at kanten på paien og kanten på formen blir like høye. Sett formen med deigen inn igjen i kjøleskapet i ca. 30 minutter.  Sett ovnen på 180 grader med over- og undervarme slik at den er akkurat passe varm til paien er klar for ovnen.

Mens du venter på at ovnen skal bli varm og paideigen skal bli kald lager du fyllet.

Til rabarbra og jordbær-fyllet trenger du:
 • 600 gram rabarbra
 • 800 gram jordbær
 • 150 gram sukker
 • 130 gram brunt sukker
 • 5 ss maisenna
Til pensling av paien trenger du:
 • 1 egg
 • 2ss kremfløte (evt. melk)
 • brunt sukker til pynt
Vask rabarbrastilkene og skyll og rens jorbærene. Legg noen av jordbærene til side slik at du kan pynte paien ved servering. Del rabarbrastilkene i ca. 1 cm biter og del jordbærene i to eller fire avhengig av størrelsen på bærene. Tilsett rørsukker, brunt sukker og maisenna. Bland alt sammen godt med en skje slik at sukker og maisenna fordeler seg jevnt mellom bitene av rabarbra og jordbær.

Ta paiformen med deig ut av kjøleskapet og hell fyllet opp i paien. Se etter at du har fordelt fyllet jevn utover i paien. Det skal være så mye fyll i at det fyller høyden i paiformen.

Kjevle ut den minste delen av deigen som du til nå har hatt liggende i kjøleskapet til ca. 0.5-1 cm tykkelse. Her er det lurt å sørge for at utkjevlingen blir så lang at strimlene rekker over paiformen. Skjær den kjevlede deigen i rette strimler 1,5-2 cm brede. Vi bruker en pizzaskjærer til å skjære strimlene. Det kan også være lurt å finne noe på kjøkkenet som du kan bruke som "linjal".

Pisk raskt egg og kremfløte og sett dette til side. Pensle egg og kremfløteblandingen på kanten av paien. Dette fungerer som lim når du skal ha på lokket over rabarbra og jordbærfyllet. Flett paistrimlene som vist på bildene og skjær bort overflødig deig med en liten skarp kniv. Vi pleier å  flette lokket slik at det blir gode hull slik at væsken fra rabarbra og jordbær kan fordampe i størst mulig grad. Pensle lokket med egg og kremfløteblandingen og strø brunt rørsukkert eller perlesukker på lokket.

Sett eplepaien midt i den forhåndsoppvarmede ovnen og stek den i ca. 60 minutter. Det er mye væske i både jordbær og rabarbra og du kan derfor oppleve at paiformen koker over. Det er ikke så farlig, men det kan være lurt å ha et bakepapir under formen i ovnen slik at du slipper så mye vask etterpå.

La paien stå å hvile en stund etter at den er ferdigstekt slik at den setter seg litt. Paien smaker nydelig når den fremdeles er varm, men vil flyte litt utover hvis du skjærer den opp med det samme.

Mens paien står til avkjøling lager du sitronmelissekrem. Til en skål trenger du:
 • 1 dl crème fraîche
 • 1 dl kremfløte
 • En håndfull frisk sitronmelisse
 • 1-2 ts flytende honning (smak til)
Rør sammen crème fraîche og kremfløte til en jevn blanding. Finhakk litt friske sitronmelisse blader og tilsett dem i blandingen sammen med litt honning. Visp blandingen til du har en lett og myk krem.

Server paien mens den enda er litt varm. Pynt porsjonsskålene med noen friske jordbær i skiver, litt sitronmelissekrem og noen blader sitronmellisse. Rabarbra- og jordbærpaien passer også å serveres med litt vaniljeis eller en god vaniljekrem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar