søndag 6. august 2017

Mellomgrovt brød til matpakka

Med tre gutter i god vekst går det med store mengder brød, og det aller beste er når det er hjemmelaget brød på bordet.. Da kan det gjerne gå med over et brød på et måltid! Da er det bra å ha store og gode brød som er sunne og saftige!


Her har vi brukt Morten Schakendas mellomgrove brød som utgangspunkt, men har tilpasset det til de melsortene og ingrediensene som vi pleier å ha i hus. Selv om dette er et brød som bakes i løpet av en dag får det godt med tid og heves tre ganger slik at du sitter igjen med et brød med godt utviklet smak.

To ferdig formet brød før heving. 
Til 3 store brød trenger du:

1250 gram siktet hvetemel
50 gram sammalt rugmel, grovmalt
50 gram sammalt rugmel, finmalt
50 gram sammalt speltmel
50 gram sammalt hvetemel, grovmalt
50 gram sammalt hvetemel, finmalt
45 gram akasiehonning
1 liter temperert vann
20 gram salt
20 gram gjær

De samme to brødene etter heving
Tilsett alle ingrediensene unntatt salt og gjær i en bakebolle og elt i et par minutter. Når alle ingrediensene er godt blandet lar du deigen hvile i 30 minutter før du tilsetter salt og gjær og elter videre i ca. 20 minutter på på laveste fart på kjøkkenmaskinen din. Skru opp tempoet på maskinen og elt et par minutter på høy hastighet.

Nå skal du ha en god og elastisk deig! Smør en bakebolle og legg deigen oppi. Dekk med plastfolie og la brøddeigen heve til dobbel størrelse. Hvor raskt dette går er litt avhengig av temperaturen i rommet. På kjøkkenet vårt nå på sommerstid tar dette ca. 2 timer.

Slå deigen litt ned før du deler opp deigen i tre emner. Form emnene runde med å brette inn kantene til du har runde, pene emner og strø over litt mel før du dekker dem med plast og og la dem ligge til heving i ca. 1 time.

Hjemme hos oss er det av en eller annen grunn mer populært med runde brød enn med avlange brød, men hvordan du former brødene dine er egentlig helt opp til deg. Form brødene slik som du ønsker! Skal du ha dem i form er det lurt å smøre formen før du legger brødene oppi til heving. Her har vi laget runde brød uten form og har da laget formen på brødet med å brette inn kantene til emnet er rundt og pent.

Bruk en skarp kniv når du snitter brødene

Sett brødene på en melet stekeplate og strø litt mel over. Dekk brødene med et rent klede og la dem  stå på en lun plass og heve til dobbel størrelse.

Snitt brødene på toppen og sett dem i forvarmet ovn på 220 grader. Når du har satt brødene inn i ovnen tar du 1/2 dl varmt vann i bunnen av ovnen og lukker ovnsdøren raskt. Dette danner litt damp inne i ovnene som er med på å danne en fin, sprø skorpe på brødet ditt.


 
Etter 5 minutter skrur du varmen ned til 180 grader og steker videre i ca. 40 minutter. For å sjekke om brødet er ferdig kan du banke lett på bunnen av brødet. Er brødet ferdig stekt skal det ha en hul lyd når du banker på det. Avkjøl brødene på rist.

2 kommentarer: