mandag 31. juli 2017

Multesyltetøy

På myrene rundt hytta vår har nå multene begynt å modnes. De blir modne over noen uker nå på sensommeren og hvis du ønsker å plukke mest mulig av disse eksklusive bærene er det lurt å gå på de samme myrene med litt mellomrom slik at du får med deg både multene som er modne tidlig og de som modner litt senere...

Det er viktig at bærene ikke plukkes for tidlig. Bærene bruker lang tid på å modne og er først harde og røde før de modner til den karakteristiske orange fargen. Bærene vil være ganske myke når de er ferdig modnet og den aromatiske smaken utviklet. 


Vi pleier å koke multesyltetøy av multene med det samme vi kommer hjem fra turen der vi har gått og plukket multene. Multesyltetøyet bruker vi som utgangspunkt når vi lager multekrem eller tilslørte ryper.

Start med å finne ut hvor mye bær på har plukket. Bærene vil synke sammen i spannet du plukker i og nesten bli en sammenhengende masse når du går og svinger med spannet på myrene så et lite spann blir ganske tungt.

Til multesyltetøy trenger du:

1 kilo multer
300-400 gram sukker

Overfør bærene til en passe stor gryte og dryss sukkeret over. Kok opp multene og rør innimellom. La multene koke i noen minutter.

Ha multesyltetøyet over på steriliserte glass og oppbevar det i fryseboksen til du skal lage noe godt av det!

Multer har et høyt innhold av benzosyre som er et  konserverende stoff. De kan derfor oppbevares i kjøleskapstemperatur en stund. Vi pleier likevel å fryse multesyltetøyet ned for å unngå at det begynner å gjære.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar