torsdag 20. juli 2017

Eltefri loff

Det er ikke så ofte vi baker loff-brød, men hvis vi først tenker at vi skal kose oss med reker, hjemmelaget majones og hvitvin er det utrolig fint om vi planlegger det litt slik at vi får tid til å sette deigen til et eltefritt loff-brød... - deigen skal nemlig heve i 12-20 timer, så du må begynne kvelden før du ønsker at brødet skal stå ferdig på bordet.


Den lange hevetiden gjør at glutenet i melet får tid til å utvikle seg. Dette resulterer i et saftig og godt brød med store flotte luftbobler. Brødet stekes i jerngryte med lokk ved høy temperatur. Dette gjør at du sitter igjen med ett luftig brød med en knasende sprø skorpe! Det er nesten så man bare kan servere loffen og droppe rekene...
 
Til et brød trenger du:

600-650 g hvetemel
5 dl temperert vann
1/2 ts tørrgjær
1 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts akasiehonning

Kvelden før blander du 600 gram hvetemel og resten av de tørre ingrediensene i en bakebolle. Lag en grop i melet og tilsett vann, olje og honning. Bland vått og tørt sammen til en deig.  Resten av hvetemelet kan du bruke til å justere  til du har en deig som er litt klissete, men som ikke flyter utover. Du trenger ikke å elte eller røre så mye, bare slik at alle ingrediensene er godt blandet. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken natten over.

Neste dag strør du godt med mel på kjøkkenbenken og hvelver deigen ut på bordet. Brett deigen inn mot midten, gjenta dette fra flere sider 6-8 ganger til deigen ikke flyter ut over. Legg deigen til heving med skjøten ned. For enkelt å kunne lirke deigen opp i jerngryten når den er ferdig hevd er det lurt å etterheve deigen på noe som lett kan løftes opp og tippes litt. Hvis du har en heve-kurv drysser du godt med mel i denne og legger deigen til heving i den.

Dekk til deigen med et klede over bakebollen og la den etterheve i 1-1,5 time. Sett jerngryten med lokk inn i ovnen og la ovnen stå på 250 grader i 30 minutter før du skal steke brødet. Overfør brødet forsiktig til jerngryta og sett på lokket. Stek brødet i ovnen på 250 grader i 30 minutter. Etter 30 minutter letter du på lokket og kontrollerer brødets skorpe. Hvis du ønsker en sprøere skorpe stekes brødet i 5 minutter til uten lokk. Når brødet er ferdig skal det ha en hul lyd når du banker på undersiden.

Ta brødet ut av ovnen og avkjøl det på rist. La brødet hvile litt før du skjærer i det.
Server sammen med reker, hjemmelaget majones og hvitvin, eller som tilbehør til en god salat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar