søndag 21. februar 2016

Ovnsbakt laks med søt thai chili

I dag lå det en hel laks i kjøleskapet og ventet på å bli tilberedt! Utgangspunktet var at vi skulle lage en thai-inspirert fiskerett med laks og vi bestemte oss for å lage den litt søt, blandet med litt syrlig lime.  En fortreffelig kombinasjonen med mye god smak!


Barna våre er vanligvis begeistret når vi skal ha fisk, og i dag var intet untak. Alle tre spiste opp all fisken og mumlet noe om terningkast seks mens de gumlet og spiste og drakk - og en bedre kritikk kan vel neppe et kjøkken få?

Til ca 10 personer (eller middag til fem med godt med rester til travle hverdager) trenger du:
1 stor laks
7 vårløk
4 ss kokos-olje
1 lime
1,5 habanero
4 ss fish sauce
3 sjalottløk
1 brokkoli
2 s palmesukker
2 stenger stangselleri
75 g finhakket ingefær
1 ss tamarind paste
2 ss søt soya sauce
3 ss soya sauce
1 god neve  koriander
1/2 dl vann
3 fedd hvitløk

Start med å filitér fisken hvis du har kjøpt en hel laks. Det er egentlig lettere en en tror! Om du er usikker på hvordan du skal gå frem kan du søke på youtube. Skjær opp filetene i passe prosjons-størrelser. Dekk en langpanne med aluminiumsfolie og pensle med litt olje. Plasser laksen med litt avstand i langpannen.  Skjær opp en lime og bruk saften fra ene halvparten til å dynke alle fiskebitene litt. Strø på litt salt og pepper og sett langpannen til side mens du lager marinaden.
Surr hvitløk, habanero og vårløk i kokosoljen på middels sterk varme i en stekepanne i 2-3 minutter. Skjær opp stangselleri i små "pinner" som er 4-5 cm lange og la dem surre med i stekepannen.  Tilsett saften av den siste halve limen, palmesukker, fish sauce, tamarind paste, sjarlottløk, finhakket ingefær, soya sauce (både vanlig og søt) og en god neve grovhakket koriander. Spe til slutt med vann.

Fordel marinaden jevnt utover laksestykkene og dekk langpannen med aluminiumsfoile. Ovnsbak laksen i en forvarm ovn på 180 grader i 20 minutter. Sett deretter på grillelementene i ovnen og skru opp temperaturen noen få minutter. Her er det viktig å passe på laksen! Den skal få en gylden farge, men det er viktig at du ikke brenner den, eller har den i så lange at laksen blir tørr.

Skjær opp brokkolien i grove strimler på langs og surr dem i en stekepanne med litt smør. Smak til med salt og pepper.

Server med ris og danderte med brokkoli og grovkuttet koriander.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar