lørdag 20. februar 2016

Kamskjell med gratinert sopp

Kamskjell er nydelig og så mørt at det føles som om de smelter i munnen, og sammen med steinsopp og franskinspirerte smaker er dette en utrolig god forrett! Soppen kan godt lages klart på forhånd, men kamskjellene og gratineringen må skje rett før serveringen.

Store kamskjell fra ferskvaredisken er selvsagt å foretrekke, men du kan også bruke frosne kamskjell. Hvis du kjøper levende kamskjell husk å ta vare på selve skjellet. Skjellet er asymetrisk med en buet skalldel og en flat skalldel. I denne retten har vi brukt den buede delen av skjellet til å anrette forretten. Dekorativt og selvforklarende i forhold til rettens hovedkomponent

Som forrett til seks personer trenger du:
250g sopp (sjampinjong) kuttet i små terninger
6 ss usaltet smør
3 sjarlottløk
4 ss fersk finhakket persille
2 ts finhakket rosmarin
Salt og pepper
1.5 dl tørr vermouth (Barbero)
1 laubærblad
6 store kamskjell (evt. 12-18 små)
2 ss hvetemel
1 dl kremfløte
2 dl revet Gruyère
1 ss sitronsaft fra ferskpresset sitron
Start med å finhakke sjampinjong og 2 av sjarlottløkene. Stek den finhakkede soppen og løken i 4 ss smør på middels varme inntil det blir til en jevn masse, det tar ca. 20 til 25 minutter. Rør inn persillen og rosmarin og smak til med salt og pepper. Finhakk og tilsett resten av sjarlottløken og hell i vermouth.  Tilsett laubærbladet og 1.5 dl vann og rør rundt på middels varme. Tillsett kremfløte, hvetemel, 1 dl revet gruyère og sitronsaft og la det stå og småkoke inntil det blir en jevn tykk masse. Soppblandingen skal ikke være rennende.

Fordel soppblandingen på 6 buede kamskjell og fordel resten av den revne gruyèreosten over. Gratiner skjellene i i ovnen på 200 grader til osten er gylden. Når soppblandingen står i ovnen steker du kamskjellene på sterk varme i 2 ss smør i ca. 1 minutt på hver side. Strø på litt salt og pepper og legg kamskjellene til side. Ta skjellene med soppblandingen ut av ovnen og legg kamskjellene oppå soppblandingen. Pynt med litt rosmarin og server!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar