søndag 14. februar 2016

Crème brûlée

Crème brûlée er en verdensberømt klassisk dessert som er perfekt som avslutning på et bedre måltid. Den enkel å lage og du kan i tillegg lage den klar på forhånd og kun karamellisere den rett før servering! Crème brûlée er fransk og betyr brent fløte.


 
Til seks prosjoner trenger du:
125 ml melk
500 ml kremfløte
130 g sukker
1 vaniljestang
8 eggeplommer
Start med å helle melk og kremfløte opp i en gryte og sett på varmen. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene fra begge halvdelene med en kniv og rør vaniljen inn i fløteblandingen. Legg vaniljestilkene opp i gryta slik at vaniljesmaken virkelig får sive ut i fløten. Ta blandingen av platen rett før oppkok. 

Skill eggehviten og plommen. Du skal bruke plommene videre, men ta vare på eggehvitene - du finner sikkert noe du kan bruke dem til... Rør eggeplommene og sukker sammen. Ta vaniljestangen ut av fløten og rør fløteblandingen sakte inn i eggeplomme- og sukkerblandingen. 

Fyll Crème brûlée massen i 6 passe store ildfaste skåler. Massen hever ikke, så du kan fylle opp de ildfaste formene nesten til toppen. Sett de ildfaste formene i vannbad. Vannet skal være kokende (kok opp vannet på forhånd i vannkoker eller eller i en gryte), og skal rekke opp til midten av de ildfaste formene. Sett vannbadet og formene i ovnen i 170 grader i 50-60 minutter. Crème brûléen er ferdig når den begynner å få gyldne flekker på toppen.

Så langt kan du gjøre desserten ferdig på morgenen eller dagen før du skal ha gjester. Hvis du lager Crème brûlée ferdig til dette punktet og skal servere senere kan du dekke til formene og sette dem til siden. Oppbevar dem kaldt hvis det er lenge til du skal jobbe videre med dem. Hvis det bare er noen timer til kan du bare sette dem på kjøkkenbenken.

Rett før servering drysser du et tynt lag sukker på toppen av hver ildfaste form. Bruk en gass-brenner og før den over sukkeret med jevne bevegelser slik at sukkeret danner et hardt gyldent karamell-lokk. Det er lurt å bevege gassbrenneren hele tiden slik at du ikke brenner sukkeret.

Server med det samme - Prendre plaisir!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar