lørdag 9. januar 2016

Smaksrik vintergryte!Nå på vinteren med minusgradene snikende rundt husveggen er det deilig med en stor gryte som kan stå å putre og sende gode lukter rundt i hele huset. I denne gryten er hele middagen samlet under ett lokk og du kan fint lage den nesten ferdig tidlig på dagen og bare varme den opp og tilsette de siste grønnsakene når du kommer inn etter en deilig tur i akebakken. Gryta er full av gode smaker og duften som møter deg når du kommer inn fra kulden er helt fantastisk!

Til en god familiegryte (5 personer) trenger du:

1,2 kg nakkekoteletter
3 løk
3 fedd hvitløk
1 brokkolibukett
1-1,5 kg poteter
1 liter grønnsaksbuljong
1 ts muskat
2-3 stjerneanis
1 ts kanel
1/2 ts chilipulver
1 ts ingefær
1 ts brunt sukker
1 ss østerssaus
2 ss soyasaus

Skjær bort bein og de største fettrandene fra nakkekotelettene og del kjøttet i passe store terninger.  Brun kjøttet i litt olje eller smør i en stor gryte eller stekepanne.

Mens kjøttet brunes finhakker du hvitløk og deler løk, poteter og brokkoli i litt grove biter. Når kjøttet er brunt tilsetter du hvitløk og løk og steker videre på middels varme i noen minutter.

Tilsett potetbitene og grønnsaksbuljongen og la gryta få et oppkok. Tilsett muskat, stjerneanis, kanel, chilipulver, ingefær, østerssaus og soyasaus og rør alle smakene godt inn. Smak til med litt brunt sukker. La gryta småkoke til væsken begynner å tykne og potetene er møre.

Hvis du skal på skitur eller i akebakken noen timer kan du sette lokk på gryta og sette den fra deg når du har fått alt oppi og det har kokt litt sammen. Når du kommer inn etter turen klikker du bare på plata og varmer gryta opp slik at den småkoker.

Når væsken har tyknet og potetene er møre er gryta egentlig ferdig. Legg brokkolien på toppen av gryta og legg over lokket. La alt sammen putre under lokk i 3-4 minutter. Ikke la gryta koke for lenge - brokkolien skal fortsatt være spenstig.

Sett gryta på midten av bordet og la alle forsyne seg godt!. Her i huset blir det til at alle - fra fem år til over førti - forsyner seg både to og tre ganger...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar