mandag 4. januar 2016

Lapper


I mange år har vi snakket om at det hadde vært kjekt å ha en takke og til jul i år fikk vi en takke under treet! I dag var det prøvesteking og vi begynte med noe som er kjent og kjært for de fleste fra vestlandet - nemlig lapper. Oppskriften vi har brukt er ganske standard, men vi har tilsatt litt kardemomme som vi synes gir en fin smak.

Til ca. 24 gode lapper trenger du:

4 egg
6 ss sukker
2 ts natron
1 ts hornsalt
500 gram hvetemel
1-2 ts kardemomme
1 liter skummet kulturmelk

Start med en stor bolle og rør egg og sukker godt sammen. Rør ut natron og hornsalt i litt av kulturmelken og la blandingen heve litt. Tilsett så kulturmelk-blandingen og resten av kulturmelken og rør alt sammen. Bland kardemommen i melet og rør melet inn litt etter litt.  Røren skal være ganske tykk, men ikke tykkere en at den flyter litt ut over takken/stekepannen når du skal steke lappene.

Pensle takken med litt smør og sett takken på middels til sterk varme. Vi pleier å lage lapper med en diameter på ca. 15 cm. Dette gir gode store lapper som fremdeles er mulig å hanskes med når du skal snu dem på takken. Ha røren på takken i passe størrelse og vent til overflaten på den ustekte siden av lappen er full av bobler og hull. Snu lappen raskt og stek ferdig på den andre siden.
På takken vår får jeg plass til 6-7 lapper av denne størrelsen om gangen. 

Lapper er ganske anvendelige og kan brukes til både frokost og dessert.

Amerikansk frokost-variant servert med bacon og lønnesirup. Salt og søtt er utrolig godt! Kanskje ikke den frokosten som bør velges hver dag, men det er da lov å skeie ut en gang i mellom.
 En annen og mer klassisk norsk dessert-variant servert med rømme og rørte jordbær. Også utrolig godt - men en helt annen smak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar