torsdag 18. april 2019

Krydret mangochutney med lime

Vi bruker chutney som tilbehør til asiatisk mat, grillmat eller til ostefatet og har ofte flere typer på lur i kjøleskapet slik at de enkelt kan trylles frem når grillen fyres opp eller bordet dekkes. 

Chutneyer kan varieres etter smak og behag og er som oftest laget på frukt og grønnsaker og er ofte tilsatt forskjellige krydder. Vi synes det er fint å ha noen søte og noen sterke varianter på lur. Da kan alle forsyne seg etter egen gane og smak.

Denne mangochutenyen er inspirert av indiske smaker og er ganske krydret og hot. Du kan selvsagt variere hvor sterk den blir med å justere mengden krydder og antall chili (evt. styrken på chiliene).
Ønsker du en søtere variant kan du også prøve deg på Sweet mangochutney.



Til krydret mangochutny med lime trenger du:

600 gram mango i terninger
1 dl vann
1 lime
50 gram ingefær
2 chili
2 ts spisskummenfrø
2 ts korianderfrø
120 gram sukker

Del mango i jevnt store terninger og ha mangoen over i en gryte sammen med 1 dl vann. Kok opp, og la mangoen småputre mens du rasper ingefær og skjærer chili i rundinger. Du trenger ikke ta ut frøene i chilien, men smak litt på den slik at du kan bedømme styrken.

Tilsett saften av lime, raspet ingefær, chili og sukker til den putrende mangoen. Ha spisskummenfrø og korianderfrø i en morte og mal frøene til pulver. Hvis du ikke har morte kan du bruke ferdigmalt spisskummen og koriander. Tilsett krydderne og rør godt slik at kryddere blander seg med de andre ingrediensene.


La chutneyen småkoke i ca 20 minutter til du har en tykk konsistens. Mye av konsistensen er jo allerede bestemt av hvor moden frukten du brukte var, men høyst sannsynlig kan du fremdeles skimte noen av ingrediensene oppi chutneyen din. Vi synes det er fint med litt mangobiter i chutneyen, men hvis du ønsker en jevnere chutney kan du bare mose frukbitene med gaffel. Ønsker du en helt glatt chutney kjører du stavmikseren gjennom den en gang eller to, ønsker du å beholde alle biter gjør du det.

Ha mangochutneyen over på rene glass og oppbevar dem kaldt og kjølig til du skal bruke dem.
Hvis du lager store porsjoner som skal vare litt ut over våren og sommeren er det viktig at du  steriliserer glasset du bruker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar