søndag 24. februar 2019

Flesk til jul

Her er enda en oppskrift fra barndommens jul - flesk! De snakker vi ikke om svoren på ribben, men om julegodteri! Dette er en enkel måte å lage godteri på og det er en oppskrift som barna tidlig kan være med på og gjerne ta mye av ansvaret for - og da blir det ekstra fint å finne frem på julaften! Det eneste som en voksen bør passe på er å blande den varme blandingen av sukker og gelatin.


Her har vi laget rødt og grønt flesk - vi synes det passer godt til julen! For å gå en god rødfarge (og ikke rosa) trenger du ganske mye rød konditorfarge. Den grønne trenger du mindre av, men også her gjelder det at jo mer farge, jo kraftigere farge.

Til to former med flesk trenger du:

  • 1 kg sukker
  • 36 plater gelantin
  • 4,5 dl vann
  • 1/2 flaske sitron essens 
  • Sitronsyre 
  • Rød konditorfarge
  • Grønn konditorfarge
  • Sukker til å trille fleskebitene i

Ha sukker og 3 dl vann i en gryte og kok opp. Ha resten av vannet en metallskål eller et desilitermål av metall og ha det over et vannbad og løs opp gelatinen. Ta gryten av varmen og bland gelatinen i sukkerlaken. La sukkerblandingen koke i ca 10 minutter. Ta i sitronessens og smak til slutt til flesket med litt sitronsyre.

Fordel sukkerlaken i to brødformer av metall og tilsett rød konditorfarge i den ene formen og grønn konditorfarge i den andre formen. Tilsett så mye at du er fornøyd med fargen. Her kan du selvsagt også tilsette andre farger. Rør forsiktig i formene til fargene er jevnt fordelt, men prøv å ikke få for mye sukkerlake opp langs kantene.

Dekk formene til med litt plast og sett dem kaldt natten over.

Neste dag strør du et lag sukker oppå gelemassen og skjær forsiktig langs kantene på formen. Løsne geleen fra brødformen i den ene kortenden og dra forsiktig slik at geleen løsner fra formen.

Klipp geleen i passe terninger slik at du kan spise en i en munnfull. Ha sukker i en skål og trill hver fleskebit i sukkeret slik at bitene ikke kleber seg sammen.

Oppbevar flesket i en tett kakeboks og ha dem over i en fin serveringsbolle når de skal på bordet. Disse bitene med flesk er her i huset meget populært julegodt blandt gutta og forsvinner raskt fra skålen, men det er kanskje ikke lurt å ta frem for mange av gangen da de jo nesten utelukkende består av sukker...

Tips: Hvis du skal lage delfiakake til jul kan du klippe noen lange strimler av hver av fargene av flesket. Disse passer perfekt til å legge i delfiakaken.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar