søndag 24. februar 2019

Syltede chili

I drivhuset har vi i sommer hatt flere typer chili, og ettersom sensommeren tok over ble det ganske mange chilifrukter som modnet. Utover høsten modnet flere og flere av chiliene og etter hvert fikk vi et godt overskudd av chili. Når du dyrker chili på friland eller i hobby-drivhus vil du oppdage at chilien modner litt forskjellig og at du derfor vil ha chili som er kruttsterk og chili som nesten smaker som paprika på samme plante. Når fruktene blir ordentlig modne vil de bli sterke og gode.


Da høsten kom og drivhuset skulle ryddes for vinteren hadde vi et godt overskudd av chili som fremdeles hang igjen på buskene og som vi gjerne ønsket å ta vare på. En god måte å ta vare på egendyrkede chili er å sylte dem. Her er en helt enkel basisoppskrift på syltede chili. Vi har her blandet alle chiliene som var igjen i drivhuset og det er derfor både forskjellige farger og styrke på chiliene  i glasset. Vi synes ikke det gjør så mye, men hvis du ønsker like farger og/eller styrke er det jo bare å sortere.

Til et stort glass syltede chili trenger du:

Chili
Ingefær
2 dl 7 % klar eddik
2 dl vann
1 dl sukker
1 ss salt

Hent inn modne (og ikke fullt så modne) chili fra krukkene på terrassen eller i drivhuset. Det gjør ingen ting om du blander flere sorter, og heller ingen ting om noen er rød, noen orange og noen grønne. Vi har i denne omgangen til og med noen som er lilla-sorte (en type som heter "Vampire", som først blir lilla-sorte og deretter modner til rød).

Skjær alle chiliene i skiver. Du trenger ikke å ta bort frøene, det fungerer helt fint å sylte chiliene med frøene på. Fjern skallet på ingefæren og skjær litt ingefær i tynne skiver.

Bland eddik, vann, sukker og salt i en gryte. Tilsett de tynne skivene med ingefær og kok opp eddik-laken.

Steriliser et norgesglass eller et syltetøyglass som passer til mengden chili du har ved å koke opp glasset i en stor gryte eller ved å bake det i ovnen på ca. 100 grader.  Hvilke metode vi bruker varierer litt alt etter hvor store mengder glass vi trenger, men glassene bør varmebehandles minst 10 minutter.

Ha skivene med chili over i det steriliserte glasset  og hell over den varme eddiklaken til chiliene er dekket. Fest lokket godt og oppbevar glasset i kjøleskapet. Syltet chili passer utmerket som tilbehør til asiatisk mat og grillmat som hjemmelagde hamburgere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar