søndag 24. februar 2019

Pannebrød med rugmel

Dette brødet er raskt og enkelt å lage, med forholdsvis kort hevetid. Det gjør at det er ideelt som matpakke til skogsturen eller til en god lunch. Det lages i langpanne og brytes opp i stykker som kan spises som den er med litt smør på, noe som er veldig populært med det samme det kommer ut av ovnen, eller det kan deles på langs og du kan lage deilige matpakker eller smørbrød av brødstykkene.

Brødet inneholder halvparten rugmel og får en god smak av rug. Det inneholder også sirup noe som gjør at du kan bestemme fargen på brødet ut fra om du har i mørk eller lys sirup. Her har vi hatt i lys sirup, noe som gjør at brødet blir lysere i fargen enn om du tilsetter mørk sirup. Mørk sirup vil også gi en litt annen smak enn den lyse gjør. 

Til et pannebrød trenger du:

  • 50 gram gjær 
  • 5 dl melk
  • 1/2 dl sirup
  • 1/2 ts salt
  • 350 gram rugmel
  • 350 gram hvetemel

Start med å varme opp melken til den er fingervarm og løs opp gjæren i den varme melken. Tilsett sirup og salt og la det løses seg opp. Tilsett deretter rugmel og hvetemel, men hold igjen på litt av melet slik at du har mulighet til å justere. Elt deigen 10-15 minutter i en kjøkkenmaskin. Deigen skal være løs, men ikke klissete.

Dekk til bakebollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse - ca 1 time.
Ha deigen over på en lett melet kjøkkenbenk og kjevle den til en firkant på størrelse med langpannen din. Pass på at du kjevler slik at deigen er like tykk overalt. Legg et bakepapir på langpannen og legg deigen oppå.  Finn frem en gaffel og prikk overflaten på deigen med gaffelen slik at du har en deigflate med jevnt med små huller i. Bruk en kniv eller et pizzahjul til å rute opp deigen i passe stykker.

Brødet etterheves en kort tid - kanskje 1/2 time - og stekes til det er gyllent og fint i ca. 15 minutter på 230 grader. Ta brødet ut av ovnen og la det avkjøle seg på en rist. Når brødet er litt avkjølt kan det lett brytes langs de linjene du rutet opp brødet i før du satte det til etterheving.

Skjær hver rute i to og lag smørbrød med bunn og topp. Dette brødet er utrolig godt til matpakke og rekker ikke å bli gammelt i skuffen!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar