torsdag 5. juli 2018

Sicilian Lemon Tart - Torta al Limone - Sitronpai

Denne sitronpaien har en enkel men kraftig smak av sitron og et fyll som nærmest smelter i munnen! I varmen på Sicilia smaker det helt fortreffelig med et lite stykke sitronpai, eller Torta al Limone, med sprøtt pai-skall og et fantastisk kremete, fyldig og smaksrik sitronfyll på ettermiddagen når solen er på vei ned og roen senker seg...


Kommunikasjon er ikke alltid like enkelt når man er i butikken litt ute på landsbygden på Sicilia! Vår Italiensk begrenser seg til ganske få ord og våre Sicilianske venner i butikken har tilsvarende få kunnskaper innen Engelsk. Vi endte derfor først opp med durumhvete i stede for vanlig hvetemel! Men nå har vi funnet ut hvor pizza-melet Tipo 00 oppbevares - og den er  det litt enklere å bake med :)

Til paideigen trenger du:

300g hvetemel
1ts salt
175g kaldt smør i terninger
3 ss sukker
75 ml kaldt vann
Litt ekstra mel til utforming

Til sitronfyllet trenger du:

500 gram mascarpone
3 ts vaniljesukker
3 glass sitronkrem

Bland mel, smør, sukker og salt i en bakebollen og smuldre ingrediensene forsiktig sammen til smør og mel klebrer seg sammen. Tilsett deretter halvparten av vannet og elt deigen sammen for hånd. Deigen skal henge sammen og skal ikke være klissete. Ved behov tilsetter du gradvis mer av vannet. Spe på med litt mel dersom pai-deigen blir for bløt.

Når du er fornøyd med konsistensen presser du deigen litt flat og pakker den  inn i plastfolie. Legg paideigen i kjøleskapet i minst 30 minutter. Deigen avkjøles fordi det er lettere å forme og håndtere den når den er kald.


Når paideigen har blitt kald kjevler du den ut slik at den passer formen din. Smør formen og dekk innsiden med paideigen. Bruk en gaffel og stikk noen huller i deigen før du steker paiskallet på 220 grader i ca. 10-15 minutter til den er gyllen. Ta pai-skallet ut av ovnen og senk temperaturen til 180 grader.

Mens pai-skallet avkjøles kan du begynne å lage fyllet.  Hvis du ikke allerede har laget sitronkrem så begynner du med den.

Deretter finner du frem en bakebolle og bland mascarpone med vaniljesukker. Hvis du har en miksmaster bruker du den, hvis ikke bruker du en håndvisp og visper godt til blandingen er jevn og uten klumper. Bland inn sitronkrem og visp videre til alle ingrediensene er godt rørte sammen og fyllet jevnt rørt sammen, uten klumper.

Fyllet er fluffy og begynner å stivne langs kantene,
men gynger fremdeles i midten av formen
Ha sitron-fyllet i pai-skallet og sett sitronpaien i ovnen på 180 grader. La paien steke i 15 minutter før du snur den i ovnen (hvis du har en ovn som steker helt jevnt er ikke dette nødvendig). Stek videre i 10-15 minutter til fyllet er fluffy og begynner å stivne langs kantene, men fremdeles gynger i midten.

Ta paien ut av ovnen og la den hvile og kjøle seg helt ned før du serverer. Du kan med fordel lage denne sitronpaien dagen før den skal spises. Oppbevar den i tilfellet kjølig.Denne Sicilianske Lemon Tart - Torta al Limone er så rik på smak at det er unødvendig med store stykker. Skjær paien i tynne stykker, og pynt gjerne med friske bringebær, jordbær eller litt vaniljeis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar