lørdag 17. februar 2018

Saftig sjokoladekake

Med barn i huset er det ofte brukt for en enkel, saftig sjokoladekake! Denne går ned på høykant både hos barn og voksne og holder seg godt slik at den ikke blir tørr selv om den står en dag eller to. Hemmeligheten er at vi bruker en hel liter kulturmelk i røren slik at kaken blir utrolig saftig!

Denne sjokoladekaken er en variant av Mors surmelkskake som er like saftig, god og enkel, men i stedet for å bruke kanel i kaken bruker vi kakao slik at resultatet blir en sjokoladekake i stede for en krydderkake. Det er også mulig å bake kaken med litt kanel og litt kakao - du får da en sjokolade-krydderkake som også er kjempegod!

Til en stor sjokoladekake
trenger du:

1 liter kulturmelk
1 liter sukker
1 liter hvetemel
250 gram smeltet smør
2 ts natron
6 ss kakao

Bland alle de tørre ingrediensene med surmelken og rør til en glatt og klumpfri røre. Vi pleier å bruke kenwood maskinen på lav hastighet til å røre sammen kakerøren. Tilsett til slutt smeltet smør i en lang stråle mens du lar maskinen gå på lav hastighet.

Ha røren over i en stor langpanne kledd med bakepapir og stek den nederst i ovnen på 180 grader i 45 minutter. Test om kaken er ferdig med å stikke f.eks. et grillspyd eller strikkepinne på skrå ned i kaken. Hvis det henger kakedeig igjen på pinnen når du drar den opp må den stekes lengre.

Kaken er saftig og god og kan fint spises uten noe mer pynt, men hvis du vil ha litt glasur på toppen smaker det også godt :)


Til glasur til en stor kake som denne trenger du:

100 gram smør
250 gram melis
2 ss kakao
1 ts. vanlijesukker
1 liten espresso (3-4 ss)

Når kaken har avkjølt seg litt skjærer du kanten av kaken og lager glasuren.

Glasuren kan du godt ha på mens kaken fremdeles er litt varm. Hvis du drar glasuren ut over kantene mens kaken fremdeles er litt lunken vil den renne ned og dekke kantene av seg selv (se bilde nederst).

Smelt smør og tilsett kakao og espresso. Rør inn melis og vaniljesukker godt slik at det ikke blir klumper. Juster med melis eller kaffe til du får en passe glatt glasur. Fordel glasuren jevnt utover med en slikkepott.

Hvis du skal ha noen form for pynt p kaken drysser du pynten din over med det samme du har lagt på glasuren - før den stivner, slik at pynten fester seg til glasuren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar