fredag 2. juni 2017

Syltede granskudd

Vi synes det er veldig moro å finne spiselige planter i den norske naturen. Oppdagelsen av at man kan bruke granskudd i matlagingen og at det til og med er godt var morsomt for oss alle, og særlig synes gutta at det var gøy! Vår eldste sønn på 12 år laget syltede granskudd helt på egenhånd og synes det var et morsomt prosjekt å ta fatt på alene. Han kunne til og med "handle" hovedingrediensen helt alene. Når granskuddene i tillegg kan brukes på leverposteien i matpakka er det ekstra stas :)

Tidspunktet for å lage syltede granskudd er når skuddene fremdeles er irrgrønne og helt unge. Mai måned pleier å være et bra tidspunkt her på østlandet, men her må du altså se skuddene ann alt etter hvor i landet du bor. Før vi begynte med import av frukt og grønnsaker i Norge var granskudd en av de mest kjente kildene til C-vitaminer.

Denne oppskriften er enkel og grei og tar heller ikke spesielt lang tid. Det som tar lengst tid er nok å plukke granskuddene.

Når du er ute og plukker granskudd kan det være lurt å tenke over hvilke trær du plukker av og hvordan du plukker på dem. Plukker du på den ene siden på et lite tre som naboen har tenke å ha som juletre om noen år vil naboen sitte igjen med et ganske skjevt juletre... 


Til et stort glass syltede granskudd trenger du:

1 liter vann
1 liter granskudd
1,5 dl hvitvinseddik
0,5 kg sukker
1 ss kvernet sort pepper
10 cm Ingefær

Kok opp vannet og tilsett sukker, hvitvinseddik, pepperkorn og ingefær som er skåret i tynne skiver.
Når sukkeret har løst seg opp tar du gryten av platen og tilsetter granskuddene. Rør litt rundt og legg deretter lokket på gryten.

La granskuddene avkjøles noe før du overfører dem til et rent glass. Ta først over selve granskuddene og fyll deretter opp med eddiklaken.  Granskuddene blir best etter å ha lagt i eddiken minst 1 ukes tid, men kan spises med en gang etter oppkok og avkjøling.

Syltede granskudd kan brukes på pateer og posteier i stedet for sylteagurk, eller på en herlig hjemmelaget hamburger. Vi ser også for oss at syltede granskudd passer ypperlig til vilt sammen med granskuddgelé.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar