fredag 14. april 2017

Hjemmelaget lefse (grunnoppskrift)

Det er noe ekstra stas med hjemmelagede lefser og tradisjonen tro er disse lefsene supre når du ønsker å by på noe ekstra!


Hvis du først har laget disse lefsene en gang så vil jeg tro du lager dem på nytt. De kan brukes både som en liten rett sammen med velkomstdrinken, som en forrett eller som en del av tapasbord. I tillegg passer de perfekt til kaffen litt senere på kvelden. 

Prøv lefseruller med spekeskinke og ruccula eller lefseruller med røkelaks og hvis du har lyst på noe ekstra godt til kaffen kan du prøve deg på disse dessertlefsene.

Til ti lefser trenger du:

200 gram margarin
1/2 liter helmelk
100 gram semulegryn
2 ss sukker
ca. 500 gram hvetemel
+ mel til utkjevling

Start med å smelte smøret og tilsett helmelk, sukker og semulegryn. La semulegrynene koke til en grøt og trekk deretter gryten til side slik at grøten avkjøles. Når grøten er lunken tilsetter du ca. 500 gram hvetemel, litt om gangen, og elter til en passe deig. Deigen skal være fast og minne litt om en gjærdeig. Når du er fornøyd med konsistensen på deigen legger du den tilbake gryten og lar den ligge og hvile 30 min til en time.

Del deigen i ti like store emner og finn frem takken. Lefsene skal stekes på en ren og tørr flate så tørk godt av takken før du skrur den på litt over middels temperatur.

Ha godt med mel på bakebordet og arbeid med ett og ett lefseemne om gangen. Ta et emne og kjevl det til en rund lefse med 40-45 cm i diameter. Kjevle ut lefsen litt og litt og snu den ofte. Ha hele tiden godt med mel på bakebordet slik at deigen ikke får mulighet til å klistre seg fast. Dette er ikke vanskelig å få til men det går med en god del mel i prosessen.

Stek lefsen på begge sider til den er gylden og begynner å bli stiv. Lefsen vil krympe en del under steking - en lefse på ca 45 cm i diameter ved utkjevling vil etter steking ha krympet til litt over 35 cm i diameter.

Stek alle lefseemnene og fordel dem utover benken. Lefsene kan godt ligge å stivne noen timer før du stabler dem oppå hverandre. Oppbevar dem tørt i et rent klede. Lefsene kan godt oppbevares over lang tid. 

Når du skal bruke lefsene skylles hver av lefsene raskt i kaldt vann og legges i et fuktig kjøkkenhåndkle i 30-60 minutter før de fylles med godt fyll.

Det er kun fantasien som setter begrensninger på hva du kan fylle disse lefsene med - her er det bare å prøve seg frem til du finner ditt eget perfekte fyll!

Bruk lefsene som en liten rett sammen med velkomstdrinken, som en forrett eller som en del av tapasbordet eller som en liten godbit til kaffen litt senere på kvelden. 

Prøv lefseruller med spekeskinke og ruccula eller lefseruller med røkelaks og hvis du har lyst på noe ekstra godt til kaffen kan du prøve deg på disse dessertlefsene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar