søndag 19. mars 2017

Pizza med hvitvinsdampede hjerteskjell

Denne pizzaen er ganske lett og frisk på smak og du trenger derfor ikke så mye hjerteskjell for å få en herlig opplevelse av sjømat og sommer! Neste gang du finner hjerteskjell i butikken kan du altså nøye deg med et lite nett og likevel gi hele familien et godt sjømat-måltid! 


I familien vår er sjømat alltid populært og kombinasjonen pizza og hjerteskjell blir tatt imot med stor begeistring når denne pizzaen kommer på bordet. Du kan selvsagt fjerne muskelen fra skjellene før du legger det på pizzaen, men det gir en fin effekt og en klar melding om hvilken type pizza du serverer når du legger skjellene med muskelen rett på pizzaen.

I tillegg til pizzabunn trenger du:

Sauce Mornay:
  • 20 gram smør
  • 15 gram hvetemel
  • 1,5 dl melk
  • 100 gram hvitost 
  • Pepper
Topping til pizzaen før den settes i ovnen:
  • 120 gram mozzarella av bøffelmelk
  • Tørket og knust chili
  • Ost til pizza
Hvitvinsdampede hjerteskjell:
  • 2-300 gram hjerteskjell
  • 3 fedd hvitløk
  • En neve basilikum
  • 0,5 dl hvitvin
Topping til pizzaen når den kommer ut fra ovnen:
  • Hvitvinsdampede hjerteskjell
  • Basilikum
  • Olivenolje/sitronolje
  • Sitron
Start som vanlig med å lage pizzabunn. Når pizzabunnen står til heving starter du på sauce mornay.  sausen blir beste hvis du bruker oster med god og kraftig smak.

Smelt smøret på middels varme i en liten kjele og ha i melet mens du pisker godt med en visp. Ha i litt og litt av melken. Fortsett å piske hele tiden. La sausen få et oppkok mellom hver gang du tilsetter melk. Riv ost og ha den i melkeblandingen. La osten smelte mens du rører jevnt. Smak til med pepper. Mengden vi har angitt her gir ca. 3 dl sauce mornay, noe som burde være nok til 3 store pizzaer.

Fordel sauce mornay over pizzaen og strø litt tørket, knust chili over. Skjær mozzarella i så tynne skiver som du klarer og fordel den ut over pizzaen. Strø litt av den osten du normalt bruker til pizza over og stek pizzaen i ovnen på 220 grader i ca. 10 minutter. Tilpass etter din ovn og pass på at pizzaen ikke blir brent mot slutten av steketiden.

Mens pizzaen står i ovnen damper du hjerte-skjellene slik at de er klare når pizzaen kommer ut av ovnen. Finhakk hvitløk og basilikum og fres hvitløken lett i litt olivenolje i en gryte. Tilsett hjerteskjellene og basilikum når det er godt og varmt i gryten og hell til slutt over hvitvin. Sett på lokket og rist lett i gryta. Når skjellene har åpnet seg trekker du gryten av varmen og sjekker hvordan det går med pizzaen i ovnen.

Hvis det er skjell som ikke har åpnet seg skal de ikke brukes men kastes. 

Når pizzaen er ferdigstekt har du den over på et pizzafat og fordeler hjerte-skjellene utover pizzaen. Ta en liten skje og drypp litt av kraften som er igjen fra du dampet skjellene over pizzaen. Få gjerne med mest mulig av den basilikumen og hvitløken som er i kraften. Grovhakk litt frisk basilikum og strø over pizzaen før du drypper noen dråper god olje, gjerne sitronolje hvis du har det, over.

Skjær opp tynne båter av sitron som kan dryppes over pizzaen. Legg sitronbåtene på pizzaen eller ha dem i en skål ved siden av og server pizzaen men den er rykende varm.