torsdag 16. mars 2017

Nydelige hjemmelagde knekkebrød

Denne oppskriften på knekkebrød har jeg fra min mor og da hun en gang for mange år siden fikk den gikk oppskriften som en farsått på jobben hennes. "Alle" lagde disse knekkebrødene - de smaker nemlig kjempegodt!

Knekkebrødene er fulle av frø og har en nøtteaktig og god smak! I tillegg er oppskriften så enkel at når du har laget dem en gang eller to så husker du den og kan lage den på hytta uten oppskrift :)

Til to brett knekkebrød (ca. 32 stk) trenger du:

2 dl havrekli
2 dl grovt rugmel
2 dl havregryn
2 dl solsikkefrø
2 dl sesamfrø
2 dl linfrø
7 dl vann
Litt maldonsalt

Bland sammen havrekli, grovt rugmel, havregryn, solsikkefrø, sesamfrø og linfrø i bakebollen og tilsett vann. Rør vannet godt inn i massen. Du har nå en ganske våt blanding med overflødig vann. Sett bollen med blandingen til side på kjøkkenbenken og la blandingen stå å trekke i ca. 15 minutter.

Når du nå rører i blandingen vil du se at vannet har trukket inn i blandingen av mel, havre og frø og at du har en knekkebrød-masse uten overskudd på vann.

Legg bakepapir på to bakeplater og fordel knekkebrød-massen på de to platene. Fordel massen så jevnt som mulig på platene. Hvis lagene er tykkere noen plasser og tynnere andre vil knekkebrødene tørke på forskjellig tidspunkt og du vil få et litt ujevnt resultat.

Sett begge brettene i ovnen på 180 grader. Etter ca 10 minutter tar du brettene ut og ruter opp passe store knekkebrød. Vi pleier å bruke et pizzahjul og skjærer opp knekkebrødene med å rulle hjulet over laget med knekkebrød-masse. Dette medfører at vi får litt forskjellig størrelse på knekkebrødene siden vi ikke klarer å lage dem nøyaktig like store på frihånd. Hvis du ønsker helt like knekkebrød kan du stanse dem ut med en form eller måle nøyaktig - noe som er fint hvis du skal pakke dem pent i gavepapir og gi dem bort!

Etter oppdelingen setter du knekkebrødene inn i ovnen igjen. Tørkingen av knekkebrødene tar rundt en time, litt avhengig av tykkelsen på knekkebrødene. Hvert 10-15 minutt lukker du opp ovnsdøren og lufter ut damp. Bytt gjerne plassering på brettene midt i tørkingen slik at de to brettene blir ferdig på samme tid.

Når brettene har stått i ovnen en times tid tar du dem ut og ser om de er ferdige. For å kontrollere om de er helt tørre lirker du dem løs fra bakepapiret og kjenner på dem under. Hvis de virker myke legger du dem med undersiden opp tilbake på brettet, er de helt harde leger du dem på en rist på kjøkkenbenken til avkjøling. De som bruker lengst tid på å bli ferdige er sannsynligvis dem som har vært tykkest.

De knekkebrødene som er litt myke under setter du tilbake i ovnen og lar dem tørke litt lengre. Kontroller om de er ferdige med ca. 10 minutters mellomrom til alle knekkebrødene er tørre og harde under. Avkjøl på rist og oppbevar dem tørt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar