fredag 13. januar 2017

Eltefritt grovt brød med havrekli og kruskakli

Vi blir aldri lei av nybakt brød! Det er en helt uslåelig å kjenne lukten av nybakt brød spre seg på kjøkkenet når du begynner å bli sulten og det er på tide å dekke bordet for å spise lunch.

Her har vi tilsatt litt havrekli og kruskakli i deigen og oppnår et ganske grovt brød som metter godt samtidig som det er luftig.  Når du skal lage eltefrie grovbrød er det viktig å ikke ha for mye grovt i deigen - det blir vanskeligere og vanskeligere å få brød som hever godt jo mer grovt du tilsetter. Dette brødet har ca 50 % grovt mel og 50 % hvetemel. Vår opplevelse er at det i eltefrie brød er vanskelig å få brødet så veldig mye grovere enn dette uten at det blir et litt tungt/massivt brød.Med eltefri bakst starter du med noen minutters arbeid kvelden før, og noen minutter innimellom dagen etter og er nok den bakemåten som krever minst innsats - og nesten altid gir det et vellykket resultat.

Til et brød trenger du:

300 g hvetemel
100 g sammalt hvete, finmalt
100 g sammalt hvete, grovmalt
50 g havrekli
50 g kruskakli
1/2 ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts akasiehonning
1 ss olje
5 dl temperert vann

Ha alle tørre ingredienser i en stor bakebolle, men hold igjen litt av hvetemelet slik at du kan justere med mel til du har en passe deig. Bland de tørre ingrediensene lett sammen og tilsett romtemperert vann olje og honning. Hvis du ikke har temperert vann kan du ha vannet i vannkokeren og sette den på noen sekunder slik at det kalde vannet fra springen varmes litt opp. Husk at vannet kun skal være romtemperert, ikke varmt eller lunkent. Rør deigen raskt sammen med en slikkepott. Deigen skal ikke flyte utover, men er gjerne litt klissete.

Dekk bakebollen med plast og sett den på kjøkkenbenken til heving. Deigen skal nå stå og heve seg over natten. Den lange hevetiden på 10-20 timer gjør at du selv kan styre når du ønsker at brødet skal være ferdig.

Når det er rundt tre timer til du skal spise brødet må du igjen vie deigen noen minutters oppmerksomhet. Strø godt med mel på benken og hvelv deigen ut på melet med hjelp av en slikkepott. Deigen vil flyte litt utover og er veldig klissete - det er helt greit! Dra litt i deigen og brett fliken du har dratt i inn til midten av deigen. Gjenta denne øvelsen rundt og rundt på deigen til det begynner å bli vanskelig å brette den mer.

Strø godt med mel på en pizza-spade eller en skjærefjøl og legg deigen til heving på melet med skjøtene ned. Sett bakebollen over deigen og la brødet etterheve på kjøkkenbenken i 1 1/2 -2 timer. Når det er 1/2 time igjen av hevetiden setter du jerngryten med lokket på inn i ovnen på nederste rille og setter ovnen på 250 grader.

Ta jerngryten ut av ovnen, husk den er varm! Overfør brødet så forsiktig som du kan opp i gryta og rist litt forsiktig på den slik at brødet sklir på plass. Sett på lokket og stek brødet oppi gryten i 30 minutter på 250 grader. Når det har gått 30 minutter tar du av lokket og dunker forsiktig på brødet. Hvis det lager en hul lyd og du er fornøyd med sprøheten i skorpen tar legger du brødet til avkjøling på en rist. Hvis brødet ikke er helt ferdig eller du ønsker sprøere skorpe steker du brødet 5 minutter til uten lokk.

Avkjøl brødet på rist en liten stund før det spises, det blir litt letter å skjære skiver av brødet når det er noe avkjølt.


Nyt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar