søndag 29. januar 2017

Gulrotkake

Gulrotkake er utrolig saftig og godt og finnes i utallige varianter. Denne oppskriften på gulrotkake har vært med meg siden studietiden på midten av 90 tallet. Først gang jeg lagde denne kaken var i 1996 på studenthybelen til en veldig god venninne. Gulrotkake var på denne tiden en ny kake for oss og det var selvsagt spennende å prøve å lage den selv...

Vi var ikke veldig drevne på kakebaking, nylig flyttet hjemmefra som vi var, og gjorde derfor flere feil som skulle få konsekvenser for det ferdige resultatet... Den første feilen vi gjorde var å lese feil i oppskriften og i stedet for 6 dl revne gulerøtter tok vi 6 revne gulrøtter. Dette kunne selvsagt gått fint hvis det ikke var for at vi hadde kjøpt veldig flotte, store og saftige gulrøtter og ferdig revet var nok disse seks gulrøttene nærmere 12 dl enn de 6 dl vi skulle ha. Videre oppdaget vi at den oljen vi hadde brukt var olivenolje og ikke en mer smakløs olje som f.eks solsikkeolje eller rapsolje.

Kaken stekte og stekte, men den ble liksom aldri ferdig på grunn av den store mengden saftig raspet gulrot... og da vi endelig valgte å ta den ut av ovnen og prøvesmakte på den meget deigete kaken var ikke smaken helt slik som gulrotkakene som var begynt å komme på kafeene...


Jeg har lagd gulrotkake etter denne oppskriften mange manger siden den gang med nydelig resultat, men jeg tror ikke jeg husker noen av dem så godt som den første katastrofale gangen!


Til en gulrotkake trenger du:
  • 4 egg
  • 4 dl sukker
  • 4 dl hvetemel
  • 2 ts natron
  • 2 ts kanel
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 dl smakløs olje, f.eks rapsolje
  • 6 dl revne gulrøtter
  • 100 gram hakkede mandler

Rør egg og sukker til eggedosis. Mens egg og sukker visper skreller du gulrøttene og river dem på rivjernet. Hvor grovt du river er litt opp til deg, men vi pleier å rive gulrøttene ganske fint. Hakk opp mandlene og mål opp resten av ingrediensene slik at du har dem klare. Du kan droppe mandlene hvis du ikke ønsker å ha mandler i kaken, men vi liker den best med mandler.

Finn frem en springform på ca 24 cm i diameter og smør bunn og kanter godt med litt smør. Pass på at du smører kantene helt opp da kaken vil heve seg opp til kanten på formen.

Når egg og sukker har blitt en hvit eggedosis tilsetter du resten av ingrediensene og blander alt til en jevn røre. Bruk en slikkepott og ikke kjøkkenmaskinen til å blande alle ingrediensene sammen.
Hell røren i den ferdigsmurte springformen og stek gulrotkaken på 180 grader i ca. 60 minutter.
Hvor høyt i ovnen du setter inn kaken er avhengig av steke-egenskapene til ovnen din. Vi pleier å sette den inn midt mellom det laveste nivået og midt nivået i ovnen.

Ta kaken ut av ovnen og sett den til avkjøling på benken. Når kaken er avkjølt kan du lage ostekrem til å pynte kaken med. Vi synes det er godt med et litt godt lag med ostekrem, og denne porsjonen er derfor ganske stor:
  • 250 gram naturell smøreost
  • 100 gram smør
  • 8 dl melis
  • 4 ts vaniljesukker
Alle ingrediensene blandes og vispes til en glatt glasur. Fordel glasuren både på kanter og på toppen av gulrotkaken og pynt kaken.