onsdag 5. august 2015

Stikkelsbærmarmelade med et hint av kanel

Nå i august flommer det over av frukt og bær både i hagen og ute i skogen. Ute i skogen er det bare å ta med seg spann og fylle opp til små og stores glede! Hvis du ikke har hage selv så har du kanskje noen bekjente eller naboer som ikke bruker av overfloden i sin hage? Det er lov å spørre om en kan få av frukt og bær som allikevel ikke brukes – og hvis det kommer et lite glass syltetøy tilbake til den gode naboen så er jo mulighetene store for at du får lov til å plukke bær der også neste år! 

I tillegg til å smake godt er stikkelsbær fulle av C-vitaminer, men i denne marmeladen er det en god del sukker, så veldig sunn blir den ikke. 


Vi har en liten stikkelsbærbusk i hagen som foreløpig ikke gir så mye bær, men vi har planer om å plante en busk til, slik at vi om noen år kan høste godt av dem. Stikkelsbærene som jeg skal lage marmelade av plukker jeg når de er litt umodne. Pektinnivået i bærene er da høyest og marmeladen blir lettere stiv.

Du trenger:

400 gram stikkelsbær
2 dl vann
400 gram sukker
1 kanelstang


Vask bærene og rens dem for stilk og blomst. Kok langsomt opp vann og bær og la bærene småkoke i 10 minutter til de blir møre og sprekker. Tilsett så kanelstangen og la marmeladen koke videre i  5 minutter. Fisk opp kanelstangen før du rører inn sukkeret. Nå skal marmeladen få koke til bærene blir klare og litt gylne i fargen. 

Hell marmeladen over på varme, sterile glass og oppbevar dem opp-ned, mørkt og kjølig. Fortvil ikke hvis marmeladen virker alt for rennende når du heller den på glass, den stivner i kjøleskapet og blir nesten som gele.Nydelig på nybakt brød, gjerne med litt ost til...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar