lørdag 8. august 2015

Chiang Mai curry

En sterk og smaksrik Thai curry på en fredagskveld etter at ungene er i seng slår sjelden feil, men det skal sies at vår eldste sønn allerede fra han var 8-9 år gammel har spurt om han ikke kunne få være lenger oppe og smake.

De første gangene vi lagde denne retten fulgte vi oppskrift fra den fantastiske kokeboken Thaimani av Terje Ommundsen, men etter hvert har vi endt opp med vår egen versjon, både som følger av hva som har befunnet seg i kjøleskapet og som følger av at vi ikke har så god tid. Retten skal koke ganske lenge (1.5 time) og det tar ganske lang tid å tilberede ingrediensene. Vi starter derfor med å få kuttet opp kjøttet og satt det til koking i kylling-buljongen så raskt som mulig. Vi har funnet ut at nakkekoteletter er glimrende til denne retten fordi det er passe mengde med fett på kjøttet, i tillegg det er ofte på tilbud i butikkene. Kjøttet koker sammen med curryen i lengre tid og blir mørt og saftig!

Ikke la deg skremme av alle de forskjellig krydderne som skal i curryen - det er egentlig ikke så veldig komplisert...

Du trenger:


1 kg nakkekotteletter
1 liter kyllingkraft eller kyllingbuljong
2 ss østerssaus
3 ss finhakket ingefær
3 ss riseddik
2 ss søt soyasaus
1 ts spisskummen
1 stor ss brunt sukker
3 ss soyasaus
13 charlottløk i skiver
1 hvitløk
10 tørkede chilier, bløtlegges i kokende vann i ca. 30 min
3 sitrongresskjerner
1 ss fish sauce
2-3 stjerneanis
2 ts korianderfrø
2-3 cm kanelstang

Putting it all together


Skjær nakkekotelettene i gode terninger (3 x 3 x 3 cm) og brun dem i woken med litt olje. Til denne retten bruker vi en støpejern-wok. Tilsett kyllingkraft, kok opp og la det småputre mens du tilsetter østerssaus, riseddik, søt soyasaus, spisskummen, ingefær, brunt sukker, soyasaus, fish sauce og 10 skrelte hele sjalottløk. La dette stå og småkoke mens du begynner på curry pastaen.

For å lage curry pastaen skreller og grovhakker du hvitløk, resten av charlottløkene og chilien. Bruk en stor steinmorter og knus ingrediensene til en pasta. Tilsett pastaen i woken. Du kan, hvis du har det travelt, bruke stavmikser til å lage pastaen. Det er lurt å sette chilien i bløt i kokende vann samtidig som du starter med å brune kjøttet. Da jobber tiden med deg og chilien er klar når du skal starte med pastaen.

Rist stjerneanis, korianderfrø og kanelstang i en tørr stekepanne på middels varme helt til du ser at korianderfrøene starter å bli litt brunere. Plukk gjerne i stykker stjerneanisen og kanelstangen, det går da raskere å riste krydderne sprøe. Knus krydderne i morten og tilsett dem i den putrende woken.

Lukten fra woken får en fantastisk ny dimensjon etter tilsettingen av krydderne. Kok curryen til mye av vesken har dampet bort og du kan se at vesken begynner å skille seg. Totalt kan du la kjøttet putre i ca. en og en halv time mens du tilsetter ingrediensene etter hvert som de er klare. Husk å røre jevnlig i woken slik at det ikke brenner seg i bunnen av woken.


Serverer med eggnudler eller jasminris og strø noen cashewnøtter og frisk koriander over til slutt.

ทานให้อร่อย


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar