søndag 9. august 2015

Råsaft av rips

Vi har en del rips i hagen og for å rekke over alt lager jeg råsaft av mye av bærene. Råsaften bruker jeg som utgangspunkt blant annet for vanlig saft, ripsgele, sorbet, sirup og som tilsetning i sauser. Det som ikke brukes med det samme pleier jeg å fryse slik at saften kan tas opp og brukes i løpet av vinteren.

For å gjøre det enkelt for oss selv bruker vi en saftkoker - så det meste av jobben blir å plukke bærene. Mine tre gutter fikk oppgaven i år og plukket raskt rundt 10 kilo - forresten en liten rettelse - de to eldste plukket raskt 5 kilo, minstemann spiste seg mett, og deretter plukket mellomste 5 kilo til... Resten ser det ut til at jeg må ut å plukke selv, da det virker som om de har gått litt lei...

Ripsen trenger ikke renses når du skal lage råsaft, men plukk ut rusk og blader før du skylder bærene. Fyll saftkjelen med så mye rips som du (eller hjelperne dine) har orket å plukke og fyll vann i bunnen av kjelen. Min saftkoker tar rundt 4 kilo rips om gangen, så har du mye kan det være du må safte i flere omganger.

Når jeg lager råsaft som skal brukes senere lager jeg saften uten å tilsette sukker. Det er da enklere å justere sukkermengden senere alt etter hva råsaft den skal brukes til. Damp bærene 30 minutter til en time - du vil kunne se at saften blir litt lysere på fargen når det ikke er mer saft igjen i bærene i tillegge vil bærene ha sunket sammen til en litt rosa/grålig masse.

Råsaften samles opp i den midtre kjelen og kan tappes direkte  på flasker.  Hvis du har fylt saftkokeren helt til topps må du huske å tappe ut saften i flere omganger da rommet som saften samles i ikke tar så mange liter.

Fyll på rene flasker og frys dem - så kan du finne frem litt sommer midt på vinteren...
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar