søndag 10. januar 2021

Klassiske risboller til jul

Også denne julen har vi laget risboller, slik som vi alltid gjør. Det er en av de jule-godteriene gutta har et sterkt ønske om å lage (og spise) før jul og som vi voksne har mange gode minner med. 

Men vi har aldri lagt ut oppskriften tidligere. Kanskje fordi det er noe alle lager og fordi vi har tenkt at alle har oppskrift på risboller, men så kom en av gutta våre og etterlyste oppskriften. Han skulle lage risboller som et juleprosjekt i faget "Mat og helse" på skolen og ville selvsagt lage dem slik vi alltid har gjort. Vi fant derfor ut at vi fikk lage oppskriften når han lagde risbollene - så her er altså Alexander sine klassiske risboller til jul.

  

Til ca. 25 risboller trenger du:

  • 250 gram kokesjokolade
  • 1 espresso
  • 250 gram delfia fett
  • 2 egg 
  • 2-3 ss sukker
  • Puffet ris

Lag en god espresso og bruk den i bunnen av en gryte eller stålbolle til å smelte sjokoladen forsiktig over vannbad.  Når du skal smelte sjokolade, spesielt gjelder dette melkesjokolade og hvit sjokolade, er det lett å få for høy temperatur på sjokoladen. Den blir da gjerne brent og du risikerer at den klumper seg og blir vanskelig å jobbe med. Pass også på at du ikke får vann i den smeltede sjokoladen. Kommer sjokoladen i kontakt med vann vil den bli hard og vanskelig å bruke. 
Bruk en gryte til å smelte delfia fettet. Sett både sjokoladeblandingen og delfia fettet til siden og la det avkjøles. 

Ha egg og sukker i en kjøkkenmaskin og visp til tykk eggedosis. Tilsett sjokoladeblandingen i eggedosisen og visp blandingen godt. Tillsett delfia fett i en tynn stråle. Her er vet lurt å bruke god tid og la strålen være så tynn som du klarer. Visp til du har en tykk og jevn røre som henger godt på vispen.    

Bland litt og litt puffet ris i røren til du synes massen har en passe mengde med sjokolade rundt den puffede risen. Her i huset er ønske at det skal være litt godt med sjokolade rundt den puffede risen, noe som jo går på bekostning av hvor mange risboller det blir til slutt...     

Bruk to skjeer til å ta en passe mengde av sjokolade/puffet ris røren opp i mellomstore muffinsformer. La risbollene avkjøles i et kaldt rom før du har med over i en stor kakeboks.  Oppbevar risbollene tørt og kanskje litt høyt oppe slik at de ikke blir spist opp før julaften... :)
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar