onsdag 25. november 2020

Baguetter med valnøtter og enkornmel

I år har vi vært mer hjemme enn noen gang - også på dagtid da vi begge har hatt mye hjemmekontor. Det har også gjort at vi har bakt mer brød enn vi normalt gjør. Gutta er heldigvis tilbake på skole etter perioden med hjemmeskole noe som gjør at brødet som ble satt til heving kvelden i forveien må være ferdig før gutta skal på skolen. 

Da går det ikke å lage brød som skal heve minst en time før det går i ovnen hvor det også skal stå i nærmere en time. Vi har derfor gått over til å lage baguetter om morgenen i ukedagene. De trenger ikke så lang hevetid i tillegg til at de tar kortere tid i ovnen og kan være ferdig i tide til frokost. I tillegg er gutta veldig glad i å lage en god baguett til lunch på skolen, så disse baguettene overlever ikke lengre enn noen timer her i huset. 


Vi lager vanligvis mellomgrove baguetter og i løpet av året er det noen typer som til stadighet går igjen. Baguetter med valnøtter har blitt en av favorittene og i disse baguettene er det godt å ha i litt sammalt enkorn. 

Enkorn antas å være verdens eldste kornsort og er opprinnelsen til hvete, spelt og emmer. Kornet har et høyere proteininnhold enn de andre melsortene og det inneholder vesentlig mer betakaroten, vitamin A og antioksidanter. Enkorn har i tillegg en nøtteaktig smak som passer godt sammen med valnøttene. 


Til fire baguetter trenger du:

  • 50 g valnøtter 
  • 150 g sammalt enkorn
  • 100 g grovt sammalt rug
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1 ts akasiehonning
  • 5 dl vann
  • Ca. 350 g siktet hvetemel

På kvelden har du valnøtter, sammalt enkorn og grovt sammalt rug i en bakebolle og blander mel og nøtter lett sammen. Tilsett deretter gjær og salt før du har vann og akasiehonning i bollen. Bland ingrediensene slik at det ikke er klumper med mel i væsken før du begynner å tilsette hvetemel. Ha i litt og litt hvetemel om gangen til du har en deig som fremdeles er klissete, men som har deig konsistens.
Dekk til bakebollen, enten med plast over og en strikk rundt eller med lokk. Sett deigen til heving på kjøkkenbenken til neste morgen. 
Når du står opp drysser du litt mel på kjøkkenbenken og bruker en slikkepott til å hvelve deigen ut på benken. Ha et lite dryss mel over deigen og del den deretter opp i 4 like store deler. Form deigemnene til baguetter på 30-35 cm (eller så lange som passer til ditt stekebrett)  ved å la deigen ligge på benken og før slikkepotten inn mot deigen fra den ene siden og fingertuppene inn fra andre siden. Dytt i deigen på denne måten til den former seg til en baguett. Det er lurt å ha litt mel på deigen og på benken i denne prosessen slik at den ikke henger fast i benken eller i slikkepotten og fingrene. Vi former baguettene på denne måten for å ikke presse ut flere luftbobler enn nødvendig når vi ikke har tid til å la baguettene heve lenge. Hvis du har tid til å la dem godt kan du rulle deigemnene ut til baguetter. Løft baguettene forsiktig over på et stekebrett.  

Hvis du her har tid kan du la baguettene få litt hevetid. Det trenger ikke være så mye, men 10-30 minutter med heving gir baguettene et lite løft. Her er det tid til en kopp kaffe og en stille stund på morgenkvisten :)

Forvarm ovnen til 250 grader og stek baguettene i 20 minutter. Legg baguettene på rist og gi familien beskjed om at det er frokost!


 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar