lørdag 28. mars 2020

Franske baguetter

Franske baguetter er sprø og knasende utenpå og myke og luftige inni. De smaker helt fantastisk nybakte og kan i grunnen brukes til det meste. Som lunsj med brie og honning eller som tilbehør til en salat eller en suppe.I sommer var vi på feie i Frankrike og koste oss med franske baguetter - og er det noe de kan i Frankrike så er det baguetter! Vi var, som vi pleier når vi er ute og reiser, på flere mat-markeder. På ett av disse markedene fant vi stekebrett for baguetter - noe vi selvsagt ikke klarte å gå forbi...
På stekebrettet vårt er det 4 spor som baguettene skal legges i og oppskriften her er derfor beregnet til 4 lange baguetter.

Til 4 store baguetter trenger du:
  • 800 gram hvetemel
  • 1 liten ss salt
  • 6 dl temperert vann
  • 20 gram fersk gjær

Rør ut gjæren i 5 dl av vannet og la gjærblandingen stå mens du finner frem bakebolle og de andre ingrediensene. Bland mel og salt og tilsett gjærblandingen. Vi holder igjen på litt av vannet for å kunne justere deigen.

Elt deigen sammen. Vi bruker en kjøkkenmaskin med eltekrok og elter sakte i begynnelsen. Øk hastigheten etter hvert. Når deigen begynner å bli godt eltet sammen kan du tilsette litt og litt av den siste desiliteren med vann. Deigen skal bli smidig og blank og slippe bakebollen når du elter.

Dekk deigen med et rent kjøkkenhåndkle og sett den en lun plass til heving. Pass på at du ikke har kjøkkenviduet åpent eller på annen måte risikerer å få trekk på deigen. La deigen heve til dobbel størrelse, 1-2 timer.


Ta deigen ut av bollen og form den på ny til et stort brød. Legg deigen tilbake i bollen og la den heve i ca 30 minutter. Del deigen i fire emner og form hvert emne til en lang baguett. Vi pleier å holde en av endene på baguetten fast samtidig som vi ruller den andre enden av baguettene slik at baguetten blir vridd.

Legg baguettene på et stekebrett og legg det rene kjøkkenhåndkleet over. La dem heve til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.

Snitt dem på skrå med en skarp kniv rett før du setter dem midt i ovnen på 220 grader. Før du lukker døren kan du sprute litt vann over dem. De skal bli litt fuktige slik at skorpen blir sprø og knasende. Alternativt kan du pensle baguettene med vann før du setter dem i ovnen.

Stek baguettene i ca. 20 minutter. Baguettene skal være sprø og gyllenbrune. Kikk litt på dem mot slutten av steketiden slik at de ikke blir for mye stekt.

Avkjøl baguettene litt på rist før du serverer dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar