søndag 12. november 2017

Tomatsaus til pizza

I serie "Truls à la Hellstrøm" som vises på TV2 reiser Truls og Hellstrøm til Napoli i Italia for å oppleve verdens beste pizzarestauranter og for å smake på og å lage verdens beste pizza.
Vi lar oss lett inspirere og fikk så lyst på pizza at det selvsagt ble pizza neste kveld ;)


Vi har her forsøkt å gjenskape denne fantastisk gode og enkle oppskriften på tomatsaus som Truls lagde i serien. Oppskriften har få ingredienser og er avhengig av råvarer med god kvalitet og smak for at sausen virkelig skal komme til sin rett.


Til ca 5 dl tomatsaus trenger du:

800g cherrytomater av god kvalitet
5 hvitløksfedd med skall
1/2 dl Olivenolje
Salt

Fjern av toppen av tomatene (der hvor stilken er) og kast dem. Stilk-festene smaker ikke så godt som resten av tomaten det er derfor en fordel å fjerne det. Skjær tomatene i to og legg dem i en bolle inntil du skal ha alle opp i gryta.
Ha olje i en passe stor gryte/panne og varm opp til sterk varme, men ikke så sterk at olivenoljen blir brent/ begynner å ryke.
Hell oppi tomatene og hvitløksfeddene (hele med skall) og rør rundt så det ikke brenner seg i bunnen. La tomatene surre sammen med oljen og hvitløken til tomatsausen tykner og tomatene er møre og delvis går i oppløsning.

Hvitløksfeddene plukker du ut av sausen etter sausen har fått en fyldig konsistens, ca 10-13 minutter.  I slutten på koketiden smaker du til med litt salt. Bruk til slutt stavmikser slik at du får en jevn og tykk saus.

Tomatsausen smaker rett og slett nydelig, og passer godt til enkle italienske pizzaer som feks. Pizza Margherita.

Sausen er ganske drøy i bruk og denne oppskriften var for oss nok til 16 små porsjonspizzaer. Tomatsausen holder seg fint en liten stund i kjøleskapet. Hvis du ikke bruker opp alt på en gang så ta resten av sausen over på et rent glass med tett lokk og oppbevar den i kjøleskapet. 

Tips:
Olje kan fort ble veldig varm, og dersom den blir så varm at den begynner å ryke setter det en dårlig smak på oljen samt at det er ugunstig for helsen å spise den.  En passe temperatur på oljen er ca 180 grader. Det kan derfor være lurt å varme opp en panne før du heller oppi oljen. Extra virgin olivenolje med høy kvalitet tåler en god del mer varme, opptil 220 grader, før den begynner å ryke.

2 kommentarer:

  1. Så episoden idag. Har lenge vært på jakt etter en god tomatsaus, så gleder meg til å prøve denne. Takk!

    SvarSlett
  2. Knall god!!
    Lagd den flere ganger.

    SvarSlett