lørdag 7. september 2019

Pizza med steinsopp og trøffel

Vi kan dessverre veldig lite om sopp og prater hver høst om at det hadde vært kjekt å lært seg litt mer  slik at vi kan gå på sopptur i skogen. Til nå har det bare blitt med snakket og vi er derfor helt avhengig av å gå på sopptur sammen med noen som kan sopp. Heldigvis har vi venner som har forbarmet seg over oss og som både har hatt med steinsopp til oss når vi skal lage mat sammen og som tar oss med på sopptur!

Steinsopp er en av de beste matsoppene vi har her i Norge og har en nøtteaktig smak. Den smaker helt nydelig når du steker den i smør og kun har på litt salt og pepper. Her har vi satt smaken av steinsopp sammen med trøffel, en utrolig god kombinasjon, men det er viktig å passe på at smaken av trøffel ikke overdøver steinsoppen.


Pizza med steinsopp og trøffel er kanskje litt kjedelig å se på, men den tar igjen for  det litt kjedelige utseende på smak! Her er det så gode smaker at du overhode ikke kommer til å tenkt på at dette er en vegetar-pizza!


Til denne pizzaen har vi valgt Sauce Mornay som er en enkel hvit saus med ost. Opprinnelig ble det brukt Gruyèreost i denne sausen, men du kan variere typen ost etter hvilke smak du ønsker. Vi pleier å bruke västerbottensost, den synes vi gir en fyldig og god smak.

Sauce Mornay med västerbottensost:
  • 20 gram smør
  • 15 gram hvetemel
  • ca. 1,5 dl melk
  • 100 gram västerbottensost
  • Pepper
Topping på pizzaen før den stekes:
  • Steinsopp (en stor sopp til en pizza)
  • smør, salt og pepper til steking
  • Mozzarella
  • Trøffelolje 
  • Pizzaost
Topping på pizzaen etter at den er stekt:
  • Honning med trøffel

Start som vanlig med å lage pizzabunn. Når pizzabunnen står til heving starter du på sauce mornay med västerbottensost. Du kan selvsagt bruke andre oster, men sausen blir best hvis du bruker oster med god og kraftig smak.

Smelt smøret på middels varme i en liten kjele og ha i melet mens du pisker godt med en visp. Ha i litt og litt av melken. Fortsett å piske hele tiden. La sausen få et oppkok mellom hver gang du tilsetter melk. Riv västerbottensosten og ha den i melkeblandingen. La osten smelte mens du rører jevnt. Smak til med pepper. Mengden vi har angitt her gir ca. 3 dl sauce mornay, noe som burde være nok til 3-4 store pizzaer.

Børst steinsoppen ren og skjær bort dårlige partier på soppen. Del den i 1/2 cm tynne strimler. Vi har valgt å ha litt store strimler - rett og slett fordi vi synes det er godt! Stek soppen i godt med smør og ha på litt salt og pepper.

Kjevle ut en pizzabunn og legg et lag sauce mornay på bunnen. Fordel den smørstekte steinsoppen jevnt utover pizzaen og riv biter av mozzarellaen og legg ut over bunnen. Ringle forsiktig en god trøffelolje over pizzaen. Her er det lurt å være litt forsiktig! Her i huset er det er stor forskjell fra person til person på hvor mye trøffelsmak som er for mye og hvor mye som er nydelig... Vi er derfor forsiktige med hvor mye trøffelolje vi tar direkte på pizzaen og har heller litt honning med trøffel i som tilbehør på bordet.

Stek pizzaen midt i ovnen på 250 grader i ca. 10 minutter. Sett gjerne på grillen de siste minuttene, men pass på slik at den ikke blir for mye stekt!

Ta pizzaen ut av ovnen når du har en passe gyllen og sprø overflate. Ha pizzaen over på et serveringsfat og server den sammen med et glass honning med trøffel som hver enkelt kan dryppe over selv.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar