søndag 27. mai 2018

Rabarbrasyltetøy med ingefær og stjerneanis

Rabarbra er den første veksten som kommer i hagen vår om våren som vi kan høste inn og lage noe godt av! Det gjør det selvsagt ekstra morsomt og gøy å lage noe av rabarbraen.

I barndommen brukte vi rabarbraen både til å dyppe i sukker, tilberedt som kompott og grøt. Jeg husker fremdeles den søte og syrlige smaken som fikk det til å grøsse litt ned over ryggen når syren overvant sukkeret...  Vi har laget mye chutney, paier eller drinker fra rabarbraen i hagen, og har du mye rabarbra anbefales virkelig chutneyene - da har du deilig rabarbra til grillmaten langt ut over sommeren...


I år har vi begynt med å lage et rent rabarbrasyltetøy som er smaksatt med ingefær og stjerneanis. Det går med en del rabarbra til syltetøy, så det er også en god måte å bruke rabarbra på hvis du har planter som vokser godt og du sitter med store mengder rabarbra.

Rabarbrasyltetøyet er både søtt og syrlig samtidig som det har en god smak av ingefær og stjerneanis og det har en kraftig smak som passer utrolig godt både til en mild brie og til en smaksrik fastost. 

Til to glass med rabarbrasyltetøy med ingefær og stjerneanis trenger du:

1/2 kg rabarbra
250 gram sukker
3 stjerneanis
2 ss raspet ingefær

Hent inn rabarbra fra hagen (eller fra butikken), men pass på at du lar noen av bladene stå igjen på planten slik at den kan hente seg inn igjen og vokse seg enda større til neste innhøstning.

Vask stilkene og skjær dem i ca 1 cm lange biter. Bland rabarbra, sukker, stjerneanis og raspet ingefær i en bolle og bland godt. La blandingen stå en times tid til det begynner å bli litt væske i bollen.

Overfør blandingen til en gryte og sett den på svak varme. Kok forsiktig opp og la syltetøyet koke 20-30 minutter, eller til syltetøyet har den konsistensen du ønsker. Hvis du koker syltetøyet lenge blir det tykkere med mørkere fagre og kraftigere smak, så her er det egentlig bare å avgjøre hvordan du vil ha syltetøyet ditt og justere koketiden etter det. Husk at syltetøyet også tykner når du avkjøler det. Smak litt til i løpet av koketiden og ta ut stjerneanis når du er fornøyd med smaken.

Steriliser noen fine syltetøyglass enten ved å koke opp syltetøyglassene og lokkene i en stor gryte eller ved å bake dem i ovnen på ca. 100 grader.  Hvilke metode vi bruker varierer litt alt etter hvor store mengder glass vi trenger, men glassene bør varmebehandles minst 10 minutter.

Overfør rabarbrasyltetøyet til de steriliserte og tørre glassene mens syltetøyet fremdeles er kokende varm. Sett på lokket og snu glassene opp ned slik at de står med lokket ned. Det kokende syltetøyet vil da dekke lokket og forhåpentligvis drepe eventuelle mikroorganismer som steriliseringen ikke har tatt. I tillegg vil innholdet ved avkjøling trekke seg sammen og suge fast lokket. En god test på om glasset er tett er at lokket er sugd fast i glasset (“klikklokk” skal ikke ha “poppet ut”). Hvis lokket ikke er fast er det heller ikke tett, og innholdet må regnes som ferskvare.

Rabarbrasyltetøy med ingefær og stjerneanis er nydelig til ostefatet. Vi har brukt den til en kremete og milde bri og til fastost som den smaksrike svenske Västerbottensosten.

2 kommentarer: